tisdag, november 02, 2010

Alltid detta köksbordKöksbordet, det är där allting händer. Jag dras alltid till denna möbel, oavsett var jag befinner mig. Köksbordet är platsen med stort P. En gång i tiden, när vi bodde på landet, inredde vi en stor ateljé till mig. Det var då jag hade ett stort gammalt hus till mitt förfogande. Café och bageri på nedervåningen, ateljé på övervåningen. Rena drömmen. Men färgerna flyttades tillbaka in i bostadshuset och det stora köksbordet fylldes åter med färger och papper. Allt flyttades undan när familjen skulle äta. Mycket enklare att låta allt ligga på det stora ateljébordet, kan man tycka. Men känslan, den infann sig vid köksbordet Skaparglädjen sprudlade i det varma, ombonade köket. Nu, när vi lever livet i en lägenhet, har jag ett arbetsrum med skrivbord. Var jag sitter och jobbar? Just det. Vid köksbordet.

Och jag funderar över detta bords dragningskraft. Vad är det som lockar?

Var sitter du helst när du jobbar?

Uppdatering:

Dagen har ägnats åt städning och just nu ser bordet ut så här. En stund i alla fall.

8 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, jag sitter här inne i ... vad ska man kalla det, rummet mellan köket och vardagsrummet.

Hemma i Malå: alltid vid köksbordet som var överbelamrat med sax, tejp, RX-lim, kartongblad och fotografier ,-)

Evas blogg sa...

Elisabet: Arbetsrummet? Ja det är nåt visst med köksbord.

Christina sa...

Köket är ju den trevligaste platsen i ett hem, det har jag fått bevis på under veckor av mus- och köksrenovering.

Jag tycker den översta bilden ser så hemtrevlig ut. Här bor kreativa människor ser man, medan den undre ser ut som på hemnet ;-)
Jag är en sån där som alltid tycker bilderna som föreställer "före" är bättre än "efter".

Christina sa...

Precis när jag skickade så bet jag mig i tungan, för jag tänkte på vårt eget kök ;-)
Där ser man - Famous Last Words!

Evas blogg sa...

Christina: Hahahaha....ja där ser man. Efterbilden hör inte till den vanliga bilden av detta bord. Men vi blir fler till bords under helgen och det behövs plats för alla.

Vonkis sa...

Självklart är det vid köksbordet jag sitter och arbetar, speciellt om det ska vara enmassa saker framme för arbetet.

cruella sa...

Nästan alltid vid köksbordet, men det beror också på att det inte finns någon annan plats, och har aldrig funnits. Vi är och har alltid varit trångbodda.

Å andra sidan sitter ungarna gärna vid köksbordet och gör sina läxor, trots - numera - egna rum där de har skrivbord. Det är bara äldsten som naglar fast sig vid sitt eget skrivbord och det är nog mest för att kunna lyssna på musik medan han pluggar (spotify på datorn).

Jag gillar röriga kök, det ser lite ödsligt ut på nedre bilden. Fast lugnt och fint också.

Evas blogg sa...

Vonkis: Härligt! Då är vi fler :)

Cruella: Ja då brukar det ge sig själv, då är köksbordet oftast den enda plats som har bra ytor. Det där med läxläsning vid köksbordet känner jag igen. Även om barnen hade sina rum och sina skrivbord så satt de vid köksbordet. Ja visst är det aningen ödsligt, det tycker jag också. Men det kommer inte att vara så länge.