torsdag, september 02, 2010

Det finns människor som föraktar de som är tjocka

Förakt mot tjocka människor finns. Precis som förakt mot andra, som inte faller in i mallen för vad en del anser som de gängse normerna. En tjock människa är inte lika med dum i huvudet. En tjock människa är inte lika med dålig karaktär. Det handlar om mer än så, något som ingen annan har rätt att kommentera eller förakta.

Jag kände en person en gång som föraktade tjocka människor.

"Hur känns det att vara så tjock?", frågade personen mig en gång. Jag hade inget svar för jag blev så överrumplad av den korkade frågan. Efteråt kände jag mig som en mastodontkvinna som alla tyckte var en tjock, oformlig figur. Så frågan påverkade mig. Det var då. Jag är ingen mastodontkvinna och det har jag börjat lära mig. Mer och mer inser jag att de som föraktar är de som mår mest dåligt. Min övervikt angår ingen annan så länge jag inte belastar sjukvården och våra skattepengar, just på grund av min övervikt. Då behöver jag hjälp med att gå ner i vikt. Än så länge försöker jag bära mina kilon med stolthet.

Det finns alltid människor som föraktar, på många olika sätt. Låt dem inte ta överhanden. Bit ifrån. Ingen ska behöva ta skit av någon annan om man inte gjort något fel.

Övervikt är ingen brottslig handling.

7 kommentarer:

Elisabet sa...

Halleluja ,-)

Nu tar jag mig en bulle!

Evas blogg sa...

Elisabet: Gör så.

Julia sa...

Jag tycker faktiskt att det inte angår dem ens om du behöver vård på grund av din övervikt - vi gör så himla mycket saker som kan leda till vårdbehov, inklusive bara finnas till.

Annars håller jag med.

Evas värld sa...

Du är vacker och full av liv och energi. Låt oss aldrig ta åt oss när andra människor projicerar sina problem på oss!

Evas blogg sa...

Julia: Ja det har du alldeles rätt i.

Eva: Men tack! Nej, det gäller bara att stå emot och stänga av. Och karska till sig. Ofta går det bra, ibland inte alls.

Vonkis sa...

bara det att ta sig rätten att ställa en sån där fråga! Respektlöst.

Evas blogg sa...

Vonkis: Mycket!