torsdag, april 15, 2010


All flygtrafik i Sverige och andra Europeiska länder ligger nere, detta p g a ett vulkanutbrott på Island. Människor här i landet, med asmatiska besvär ombeds stanna inomhus. Tänk, att ett moln kan sprida sig så långt!
Och mitt i allt kaos på Island, finns gården där vår dotter ska arbeta i sommar. Dit vi har bokat en semesterresa. Gården är evakuerad, de som bor där och de som turistar där, alla har de fått husrum några mil bort. Ovissheten är stor. Smältvattnet från glaciären gör att vattnet stiger oroväckande kring gården.
Naturens nycker, dem råder vi inte över. Jag sänder en varm tanke till alla dem där borta. Må vulkanen lugna ner sig.

9 kommentarer:

Elisabet sa...

Ja, vilka konsekvenser det får!

Hanna E på jobbet får inställa sin resa till Norrbotten (hon läser på högskola om Rättvis handel och har varit i Indien, Sri Lanka och annorstädes och nu skulle deras grupp samlas och hålla några föredrag ...) och jag vet en annan herre som med sin familj skulle åka till Zell am Zee på lördagmorgon och nu är det ingen flygtrafik på Kastrup t.om. fredagkväll, risken är att det är samma visa på lördagmorgon.

Ändå är det ju ingenting mot för vad människorna på Island drabbas av.

Ebba G sa...

Och för klimatet är det ju bara en stor bonus att flygen står still. Och vulkanaskan kan sänka medeltemperaturen på jorden med en eller ett par grader. Är vi förvånade?
Nej. Jorden håller sin balans! Och vi får helt enkelt anpassa oss.

Evas blogg sa...

Det blir många resenärer som drabbas av detta. Och jag skulle nog vara förtvivlad jag också om jag var på resande fot. Men just nu, när jag sitter här hemma och inte behöver resa, går mina tankar till människorna på Island. Och särskilt till gården Smaratun, där jag via bilder och berättelser, på något vis har lärt känna människorna där.

Ebba: Ja det har du sannerligen rätt i. Ja jorden talar sitt tydliga spår, där har vi inget att "sätta över".

cruella sa...

Naturen bryr sig föga om människor.

Bloggblad sa...

Helt otroligt så sårbart samhället har blivit. Konstigt nog verkar inte gnället vara lika högljutt som när det kom halvmetervis med snö och hindrade tågtrafiken. Natur som natur, tycker jag, men det verkar som att man accepterar det här lättare. Ingen gnäller över dåliga flygplan...

Evas värld sa...

Det är så märkligt att du finns i händelsernas centrum med dina reseplaner fast du bor där i idyllen på Frösön. Världen krymper. Jag undrar så hur det ska gå med din resa och hur det blir för din dotter.
För övrigt älskar jag din vardagsängel i din header!

Evas blogg sa...

Cruella: Nej, men vi borde bry oss om den mer.

Bloggblad: Man är kanske räddare för vad som kan hända uppe i luften.

Eva: Ja exakt så känns det, vi är som en del av vad som händer där borta. Och människorna där finns hela tiden i mina tankar. Tack ska du ha :)

Londongirl sa...

Ja tänk vad naturens krafter ändå kan påverka oss.....både positivt och negativt.
Visst tänker man på hur de har det därborta på Island. De är ju allra värst för dem. Nedfallet är inte alls så bra för miljön och kan påverka djurens beten så man förstår ju om det är oroligt nu för de gårdar som ligger mitt i det här.

Hoppas också att vulkanen lugnar ner sig snabbt nu!

Evas blogg sa...

Londongirl: Nedfallen kan vara giftiga och smältvattnet forsar fram och ödelägger marken. Vägar spolas bort. Hoppas att husen får stå kvar. Ja det hoppas jag också på och säkerligen många med oss.