måndag, januari 04, 2010

Jag vill inte flytta, jag vill bo här.


Vy från Rödön, över Storsjön och Oviksfjällen.

En tid av mitt liv började jag fundera över om vi skulle flytta söderut. Närheten till andra städer och till havet lockade. Det kändes som om jag ville se och uppleva något nytt.

Nu vill jag inte flytta. Känner att här finns allt som jag behöver och mår bra av. Det viktigaste är mina och våra gemensamma vänner, utan dem blir livet tomt och tråkigt. Här är luften frisk att andas och det finns mycket rymd. Vidsträckta fält och fjällandskap gör att man ser långt, det är en frihetskänsla som jag har svårt att vara utan. Naturen har blivit mer och mer viktigt för mig, det är som ett påfyllnadsskafferi, där man kan ta för sig helt gratis.

Här stannar jag, som det känns i detta nu.

Är du nöjd att bo där du bor?

23 kommentarer:

Annika sa...

Ja, jag måste nog erkänna att jag är väldigt nöjd med att bo där vi gör. Storstan och Roslagen är en skön kombination.

Evas värld sa...

Klart du ska bo där! Mina släktingar i Jämtland säger också som du: Vi flytt int...
Jag älskar att bo där jag bor på söder och nära till min kära sommarö i Stockholms skärgård.

S o F sa...

Jag är nöjd, men att döma av dina bilder så skulle jag mycket väl kunna tänka mig att bo där du bor också Eva.
Ser fantastiskt ut med de vidsträckta vyerna.

Kanske lite av samma känsla som vi får när vi kommer ner till (vårt älskade) Skåne och landskapet öppnar upp sig...

Ha det gott!

Moster Ma sa...

Med lägenhet i Göteborg och sommartorp i Norra Bohuslän har jag varit så lycklig i många år, och är ännu, men på senare år har längtan till hembygden i Värmland blivit allt starkare.
det är nåt visst med den plats där man är född och har sina rötter.

Jan sa...

Det låter så härligt, att man kan tro att du jobbar för jamtland.se eller nåt sånt. Jag kan förstå dig. Storsjöbygden är svårslagen. Grattis till ett gott beslut.

Elisabet sa...

Nej, jag skulle kunna bo på flera ställen i vårt land.

I Östergötland bland röda stugor och betande kossor.

I Bohuslän .., på Tjörn eller Orust.

I Jämtland.

I Skåne .., på Österlen ..., ååå, så vackert!

I Sthlm om jag hade råd med en lägenhet och någorlunda bra område.

Det finns massor med ställen jag kunde tänka mig att bo på, mest kanske för att vår familj så länge har varit utspridda .., alla tre barnen bor 60 mil från mig .., jag har liksom tappat bort vad som är hemma, så där på riktigt.

Evas blogg sa...

Annika: Ja när jag sett bilder, både från er lägenhet och från huset, kan jag förstå dig till fullo.

Eva: Ja du har ju också en underbar kombination med din centrala lägenhet och det vackra skärgårdshuset. Förstår dig. Men jag håller med dina släktingar :)

SoF: Ja det är mycket vackert här kring Storsjön. Det enda som jag saknar är längre vår och sommar. Har ni stuga i Skåne? Var där? Ja Skåne är också vackert med sitt vidsträckta landskap.

Moster Ma: Låter som om du också har en härlig kombination av lägenhet/skärgårdshus. Ja jag tror också det kan vara så att man längtar "hem" igen när man börjar bli äldre. Särskilt om man har släkt och vänner kvar.

Jan: Hahahaha....jag aknske ska söka jobb inom branschen :). Ja visst är det fint här! Du har ju rest runt en del i bygderna här,så du vet ju vad du talar om. Tack ska du ha!

Elisabet: Ja då kan det nog vara lättare att flytta runt. Och att ha barnen nära är alltid fint. Vi har ju fortfarande sonen här på ön. Och min gamla mamma.

Carina@PocoLocoCreativo sa...

Vilken fin bild, och vad fint det känns det du skriver.
Jag satt just och tänkte i de banorna, och blev nästan lite rädd att jag alls tänkte dem, för det kan betyda att jag börjar fundera på att avsluta mina karibiska kapitel.
Jag vet inte ännu, men tanken finns att det kan vara tid att ge sig av, att hitta ett nytt hem förutom det jag bär med mig förstås.

eva sa...

Jo jag har kommit fram till samma sak. Och så brukar jag tänka att det är lyxigt att bo mitt emellan haven. Tre timmar ungefär åt vardera hållet - det är inte illa!
Kram!

Evas blogg sa...

Carina: Tack ska du ha! Att bryta upp från ett land måste kännas som ett svårt beslut. Jag har nyss varit inne på din sida och njutit av dina vackra bilder. Hur länge har du bott i Karibien? Men ibland kommer tanken över oss och ibland behöver vi gå vidare, bryta upp. Lycka till med ditt beslut!

eva: Det har du alldeles rätt i. Tre timmar, det är inte mycket.

Cecilia N sa...

Jag är nog ganska lättställd. Någorlunda trevlig miljö och trevliga människor så kan jag trivas.

Jag trivs att det finns vinter här när det är vinter. (=snö)

Jag tycker om ljusa sommarnätterna häruppe. Att det kan bli becksvart om sommaren som söderut känns obekvämt och främmande numera. (Svart=kallt)

Men Östergötland är också fint. Där har jag bott i uppväxten. Jag blir lite full i skratt när de pratar om skärgård här och menar stora enskilda öar. Skärgård för mig ser ut som i St Anna ungefär: gytter!

Madicken sa...

Visst är vinterlandskapet vackert - bara jag slapp köra bil i värsta halkan. Kan tänka mig bo i Grekland under vintertiden och här hemma vår, sommar och tidig höst. Drömma får man ju.
;)

Annika sa...

Ja, numera är jag supernöjd att bo där jag bor. men det tog flera år innan jag landat på , både till kropp o själ.
Reston är en sådan fin förort med gångvägar, grönområden, stort centrum och nära stan (DC).
saknar havet gör jag, och att det är lite för långt söderut. VILL ju ha vintrar som heter duga...Här är nog vintern att jämföra med den i södra sverige.
men å andra sidan är våren lång o varm, och hösten lång o mild...
Somamren är alltför het.

Bodde jag i Sve skulle jag bo i Sthlm, helst i ngn trevlig förort, men det är bara för att jag är van vid det.

Då jag ser dina bilder VET jag att jag skulle trivas som en drottning i Jämtland också...
Jag sitter ofta och bara suckar över dina fina bilder!!!

Beppan sa...

Håller med dig om naturen och frihetskänslan. Det är viktigt. Samtidigt är det den sociala sidan med närhet till släkt och vänner. Har jag en balans där så kan jag trivas på många ställen - om jag slipper vintermörkret och kylan någon månad varje år för att njuta av sol och värme i ngt annat land...

Fina bilder du har! Blir lite nostalgisk. Jag som är Jämtska i grunden......

JULIE K sa...

Skønt at du har hittat ditt stælle. Det betyder så mycke at man trivs der man bor. Jag har nyss flyttat, men kjenner at jag har hittat hem : )

Granne med potatisodlaren sa...

Hemma är mer människor än platser har jag börjat upptäcka. Men landskap som öppnar sig gör att jag känner mig välkommen. Och öar. Och att köra hem över en bro. Här vid älvens strand är landskapet öppet och älven bred. Vid vattnet, vid Bottenviken är det en dröm när alla isvägar öppnar och vi kan fara till de närmaste öarna med bil. Ta på oss skidor och gå på tur till horisonten. Jag älskar verkligen att vi har olika årstider, men vill gärna har en vår längre än 14 dagar. Jag tror att en del av våra landskap liknar varandras.

carina@pocolococreativo sa...

Eva, det är snart 8 år här.
Jag tror det ger sig, man vet när det är dags att gå vidare, och under tiden så funderar man.
Jag tror i alla fall att det funkar så!

Vonkis sa...

WOW, vilken bild!
Trivs väldigt bra där jag bor nu, en lagomt stor stad och nära till allt, sedan är det ju inte fy skam att åka norröver någon gång om året heller.

Evas blogg sa...

Cecilia: Härligt att vara "lättställd". Det är nog jag också, trivs på de flesta platser. Men mitt hem, det vill jag nog ha här. Östergötland är fint, mycket.

Madicken: Halkan är det västa med vintern. Och drömma det får man göra, så mycket man bara kan och vill.

Annika: Vad kul att jag kan sprida lite Jämtlandslängtan via mina bilder! Och jag kan förstå att det tog tid att landa i ett nytt land. Så annorlunda. Men nu verkar du trivas med ditt liv Du bor ju så vackert!

Beppan: Var i Jämtland bodde du? Ja nog skulle det vara skönt att slippa en månad av kyla. Januari är en perfekt månad att vistas i ett varmare land tycker jag.

Julie: Men så härligt att du trivs dit du har flyttat! Var är det du bor nu? Har ju sett fina bilder från det nya huset.

Granne med..: Ja dessa öppna landskap är så befriande. Och öar. Jag bor ju på en ö och vi hade vår gård på en halvö. Det är fint. Norrbotten är fint. Och jag håller med dig om att våren gärna får vara lite längre än 14 dagar. Och snart, mycket snart, får vi dessa vackra vårvinterdagar då man kan ge sig ut på isen i gnistrande snö. Det längtar jag efter just idag då termometern visar minus 25 grader.

Carina: Det är många år. Ja det är nog så, att man känner det inom sig när det är dags.


Vonkis: Tack! Ja du bor nära till mycket du. Men hur blev det med dina planer?

Monet sa...

Jag trodde faktiskt inte att jag skulle bli så glad av att bo här i södra Frankrike som jag är. Tidigare bodde vi i NäsbyPark norr om Stockholm och med fritidshus i skärgården. Det blev sedan vårt permanenthus och vi bodde många år mitt i naturen och med havet 50 m från huset. Det var en process att lämna det och alla vännerna där, ett sånt fantastiskt liv som vi hade.

Nu bor vi 3 mil från ett annat hav och har bergen omkring oss istället. Och inte någon storskog med trattkantareller utanför dörren. Istället människor, byn, gator, småvägar. Och stora och små orter på nära håll.

Också med barn och resten av familjen sedan länge utspridd, både i Sverige och utomlands, blir det lättare att slå rot på nya ställen. Jag kommer på mig med att gå runt i mitt nya franska hus och bara t r i v a s! Helt underbart!

Evas blogg sa...

Monet: Jag tycker det var strongt gjort av er att lämna Sverige och flytta. Särskilt när ni bodde som ni gjorde. Och tänk så härligt att känna att man trivs så bra när man brutit upp från det gamla. Man vet ju aldrig i förväg hur det ska bli.

Vonkis sa...

Tog mig en ordentlig funderare och kom fram till att om jag ska flytta ska jag flytta dit jag har många vänner,vill inte göra om misstaget med Nyköping igen, det kostade på allt för mycket. Men yrket i sig har jag inte gett upp, kollar både här i norpan och uppe hos päronen (som inte vet något...).

Evas blogg sa...

Vonkis: Ja det kan jag förstå. Vänner är viktiga. Hoppas du hittar något intressant!