måndag, januari 25, 2010

Att knåda en deg är att bejaka livet


Dagens "skörd"

Att baka är en härlig sysselsättning. Särskilt grovbröd. Livets bröd. Idag har jag bakat mina surdegsbröd. Stod där och knådade den tunga degen, formade till runda bröd. En enkel handling, men ändå så stor på något vis.

Jag bakade finbröd också, nämligen rullrån. Jag fick ett elektriskt rullråjärn i julklapp av mamma och idag var det första försöket. För första gången i mitt liv rullade jag den platta kakan till ihoprullade kakor med vackra mönster. Kanske inte så snygga, inte denna gång.

Att baka är en slags terapi för mig. Jag mår bra av det.

Och så luktar det ju så gott!


10 kommentarer:

sara sa...

Åh, fantastiskt! Kan riktigt känna doften, mm. Kanske ska ta och baka bröd någon dag jag med, måste bara få pengar till ingredienserna först, hehe. Rullrånen tycker jag ser fina ut! Kanske lite tjocka?
Ha det fint.
Kram

Elisabet sa...

Rullrån!!! Min mamma gjorde sådana till jul .., hjälp, så gott! Och så kunde det bli små smulor eller kanter som liksom satt fast/kvar i rullrånsjärnet (gjutjärn).., dom fick man smaka ..-)

Evas blogg sa...

Sara: Ja det är hätligt när det doftar nybakat bröd. Ja det tycker jag du ska göra, billigt och gott. Hahaha...tycker du att de är tjocka?! Ja det var inte så lätt. Men övning ger färdighet så....Kram!!

Elisabet: Ja det är gott. Mamma bakar fortfarande rullrån till jul. Och nu tänker jag baka dem, fast inte bara till jul :)

Sara sa...

Kanske bara var som det såg ut på bilden, ska inte säga något. De ser mycket goda ut hur som helst! :D

Evas blogg sa...

Sara: Nä de var ganska tjocka och inte alls lika goda som eran mormors rån.

Sara sa...

Haha, äh, lugn du, det kommer!

Christina sa...

Ah, så vackra och fina bröd! Själv har jag ju bara lyckats åstadkomma plattbröd när det gäller surdeg, så jag är grymt avis...och imponerad till tusen.

Rullrån brukade min mamma också göra, men hennes järn tog en av bröderna hand om i arvskiftet. Jättegoda var de, med så vackra mönster. Undrar om hon inte hade köpt järnet i Norge?

Evas blogg sa...

Sara: Härligt att du tror på mig!! Såg att du hade försökt få kontakt på fb igen! Jag såg det för sent. Vi får ta det en annan dag.

Christina: Tack! Idag blev de bättre än någonsin. Tror det var för att jag hade i mer mjöl än vanligt, de rann inte ut alls. Ja visst är det fina kakor! Mönstren är som konstverk. Roliga att baka är de också. Jag fuskar lite med ett elektriskt järn.

Vonkis sa...

Det är verkligen underbart med bak av olika slag, blir lite inspirerad att baka lite matbröd när jag läser ditt inlägg, första baket i den här lägenheten i så fall, om man inte räknar kladdkakorna då :-)

Evas blogg sa...

Vonkis: Härligt att du blev inspirerad. Ja hembakt är gott.