tisdag, december 08, 2009

Kö med läntan i blick

Igår såg jag för första gången programmet alla pratar om, nämligen det om Ullared. Det fick mig att fundera över mänskligheten. Hur funkar vi människor?!

Stå i kö ett par timmar, på en sunkig parkering. Eller ännu värre, bo i husvagn på stället, under en vecka eller två! Gå runt i ett hav av billighetsvaror och handla mängder av sådant som vi inte behöver. Vad är det för inre mekanismer som styr detta beteende?

Ja inte kan det vara tanken på var alla dessa varor kommer ifrån. Billiga råvaror som framställs på ett sätt som inte gagnar vår jords överlevnad. Dåliga arbetsförhållanden och låga löner för de som tillverkar produkterna. Överkonsumtionen som drabbar både oss själva och de länder som producerar dessa billiga varor.

Dessa tankar finns kanske inte i huvudet på de som köar utanför Ullared. I deras ögon strålar en förväntan, en glädje över att få spendera en dag med att fylla en tom kundvagn. Eller kan det vara sina tomma inren de fyller med allt möjligt onödigt? I så fall är det sorgligt tycker jag Tänk att handla varor för 60 000 kronor. Varor som du inte har plats för därhemma. Bara för att det är billigt. En hamstring värt en människa som ska överleva ett par år i urskogen.

Vad handlar detta fanatiska billighetshandlande om?

Jag förstår inte.

Fast nu förstår jag att det är de extrema storkonsumenterna som filmteamet lagt fokus på. Inte den "vanliga" shopparen.

5 kommentarer:

ela sa...

Man får ett väldigt konstigt intryck om man endast ser serien och aldrig besökt butiken i Ullared. Människor som visas där är absolut inte det vanliga besökare. Jag brukar handla där när jag har vägen förbi, jag bo inte långt därifrån. Och tvättmeddel, shampoo eller kosmetika är precis samma produkter som jag annars skulle ha handlad i en annan butik, även livsmedel. Priset är bara lägre. Visst kommer många kläder från kina eller var som helst. Men fryspåserna som det var så mycket snack om förre två veckor sedan tillverkas i en fabrik endast 5 mil därifrån. Och kläder i andra butiker i landet tillverkas också i Kina - oftas i samma fabriker.
Skulle den är serien inte vara så extremt så skulle inte någon titta på den ... eller hur? Det är inte något fel på butiken i Ullared alls ... felet ligger i oss.

Evas blogg sa...

ela: Bra att du skriver detta för då inser jag att media ännu en gång har vinklat programmet så att det ska få en töntstämpel. Jag har bara sett programmet en gång, igår och blev förstummad över familjen som hade ägnat två v. av sin semester till att handla för 60 000 kr. Allt möjligt onödigt, som de inte hade plats för. Och det ligger nog mkt i vad du säger, att det inte är "vanliga" besökare som de filmar.

Annika sa...

Själv tycker jag att det sorgligaste är att se hur vissa av de kunder som visas upp i programmet exploateras å det grövsta. Du skrattar åt dem, inte med dem, ser ner på dem. Ett halvt program klarade jag av, inte mer. Sedan är det alltid klokt att fundera över vår konsumtion som orsakar utsläpp både i Sverige och utomlands. 9 miljoner svenskar förbrukar mer energi än 200 miljoner indonesier..

Evas blogg sa...

Annika: Ja det är ju det, man blir stum över just exploateringen av människor. Och att de ställer upp! Nej jag fixar inte se det en gång till. Ja det är alldeles vansinnigt hur mkt vi shoppar och vad det ger för effekter. Trodde att fler skulle ha börjat inse detta nu men det verkar inte så. Tyvärr.

Kraxpelax sa...

PSYKVÅRD OCH TERROR