fredag, november 06, 2009

Det är lätt att tycka om "de lyckade"

Igår satt jag på en buss, på väg till ett möte. En man satt strax framför mig, han stank sprit och smuts och jag kände en obehagskänsla. Varför? Dels på grund av den oangenäma doften men även för att jag kände en slags utanförkänsla. Alla tittade snett på mannen. Han var en av dom, inte en av oss. En "sån där" som ligger samhället till last.

Mina tankar gick till vår församling. Tänk om denne man hade suttit där i kyrkbänken en söndag. Undrar hur han hade blivit bemött? Knappast som kyrkoherden hade blivit bemött, inte heller som någon av de, för vissa, mer "uppsatta" människorna.

Tillbaka på bussen. Mannen störde inte, han bara luktade illa och såg ovårdad ut. Ändå. Alla visste att han var en "A-lagare". En sån som hade misslyckats.

Det är så lätt att tycka om de "lyckade" människorna. De som gör karriär. De som har intressanta saker att komma med. De som har status. Är det lika lätt att tycka om de "mindre lyckade"? De sjukskrivna, som ständigt klagar över sina sjukdomar? De som luktar sprit och är smutsiga? Barn som skriker och bråkar, för att de egentligen känner sig oälskade? Gamla människor som inte förstår så snabbt som vi vill att de ska, som tar lång tid på sig i allt vad de gör?

Hur "duktiga" är vi egentligen på att möta dessa samhällets minsta?

När jag klev av bussen stod en mamma med barnvagn och väntade på att stiga på. Snabbt var han där, den illaluktande mannen. "Jag måste ju hjälpa henne med barnvagnen", sluddrade han.

Och mitt hjärta blev varmt. För alla har något att ge, oavsett om det är en liten enkel vardagsgest eller en disputation på ett universitet.

Alla har vi en uppgift och alla behövs, på ett eller annat vis.

Bara vi får möjligheten.

3 kommentarer:

Madicken sa...

Så sant! Oftast vill vi inte ens möta blicken från den som är utanför. Vi är rädda för att bli drabbade av en närvaro som vi inte kan hantera.

S o F sa...

Bra Eva!!

Önskar dig en fin Helg!

Evas blogg sa...

Madicken: Just så tror jag också det kan vara.

SoF: Tack detsamma!!