lördag, november 28, 2009

Är det någon fler än jag som tycker det är för mycket?

För mycket av vad då?

Av slingrande ljus runt husen, lysande stjärnor och adventsstakar och tomtar och renar och .....

Det handlas advents- och julpynt som aldrig förr. Det görs adventskalendrar till barnen innan de knappt kan gå. Det frossas i tomtar och glitter och änglar.

Det blir för mycket!

När sedan julen kommer är vi less på allt krimskrams. Det är ju då det egentligen ska stråla och glittra. Just nu, i adventstiden vill jag låta de enkla ljusen brinna. Och farmors adventsstake lysa i fönstret. Aldrig att jag köper nytt pynt när lådorna i källaren dignar över av pynt från både min och barnens barndom. De är hela och fina. Varför köpa nytt?

Jag är dödligt less på köpindustrin, särskilt den till barnen (alltså inte mina utan, de nu, små barnen). De får redan vid tidig ålder så höga krav på att få en massa onödigt. De hinner ju aldrig längta efter något!

När vår äldsta fyllde tre år gjorde hennes mormor en adventskalender med 24 fack. I den stoppade hon en liten present för varje dag fram till jul. Det var spännande för en treåring. Lillebror, som bara var fyra månader och inte förstod vad det var frågan om han fick inga gåvor det året. Året därpå, när han var dryga ett år och dottern fyra då var hon helt på det klara med att nu fick de turas om. Varannan dag fick hon sin lilla present och varannan dag fick lillebror sin. Inga som helst problem. Sedan kom lillasyster och då var det så självklart att det blev var tredje dag presenten var till var och en av dem. Vi funderade aldrig över om vi skulle ha tre kalendrar. Och varför skulle vi? Jag tror det var bra att de fick vänta och längta efter sin dag. Ingen av dem klagade, istället gladdes de med sitt syskon för vad det fick i sin present. Och vi slapp fundera ut tre presenter varje dag, det gjorde det lite lättare för oss också, under en hektisk tid på året.

Denna presentfixering tröttar ut oss. Varför inte ta det lite lugnt? Barn behöver inte så mycket som vi tror. Jag tror att det är vi som skapar tron om att de måste få. I och med det blir de vana vid det och där har vi en ny individ som snart tar konsumtionen som en del av sitt liv, utan reflektion.

Nej, mindre köp och släng.Mer tid för lek och samtal.

Det är mitt motto. Och om jag låter präktig så står jag för det. Är så less på denna månads hysteriska konsumtionsframfart.

13 kommentarer:

Elisabet sa...

Amen!

För flera år sedan meddelade jag familjen att jag hoppar av den här köpkarusellen .., arbetar man dessutom i butik och ser hur det totala vansinnet bryter ut i början av december, med kulmen dagen innan julafton, då blir man närapå kräksjuk bara vid tanken på JUL.

Eller på julkommers, rättare sagt.

Evas värld sa...

Håller med, julen ska vara eftertanke och närhet inte köpgalenskap som börjar redan i november. Väldigt klokt det där med adventskalender och att låta barnen dela! Jag knäckte mig några år på presenter i flera kalendrar, varför gjorde jag inte så som du? Längtan är ju en så viktig del.

Evas blogg sa...

Elisabet: Jag har full förståelse över att du blir kräksjuk på all kommers, du som är mitt i det.Du gör det jättebra! Möta alla vintrertrötta och inför-julen-stressade människor dagligen. Det måste vara tufft. Men i år får du vila från det.

Eva: Oj hade du tre kalendrar? Tufft! Det är just det, man knäcker sig ch då finns inte glädjen i det man gör, bara ett måste. Ja jag tror att längtan är något som även barn behöver känna ibland. I längtan föds en ödmjukhet.

Annika sa...

Jag håller med helt och hållet! Det är ju det enkla som är det fina, less is more... Förhoppningsvis kommer pendeln att svänga tillbaka snart, enkelhet kommer att vara det vi alla eftersträvar. Förhoppningsvis...

Lena sa...

Då är jag också präktig.

Hoppas att det blir fler som kliver av karusellen.

Evas blogg sa...

Annika: Ja till sist tror jag att vi alla måste inse att vi inte längre kan konsumera som nu. Back to the beginning. Nej inte riktigt men visst är det enkla det vackraste. Helt klart.

Lena: Ja vi får lobba för det!

Bloggblad sa...

Jag är med! Jag skrev nyss om advent i min blogg - men raderade det jag skrev om att jag inte orkar läsa en massa julförberedelsebloggar... det finns ju de som bara älskar sånt...

Barnens tomtar från dagis ska upp dagen före julafton, mammas broderade juldukar och en gran också.

Jag tänker inte trängas i Stora Staden alls, nåt paket ska de få allihop, men julstress tänker jag inte släppa över tröskeln. Vi blir nog mätta ändå...

Jan sa...

Julruschen är farlig.
Den får oss att tappa fokus.
Det är till Betlehem vi ska...

Evas blogg sa...

Bloggblad: Ja det gör det, många som ser detta som en helt fantastisk pyntmånad. Och det blir säkert som ett intresse, något att längta till om man gillar heminredning. Och det är jättekul för dem. Men jag tycker ändå att det blir för mycket fokus på allt det yttre. Man förköper sig. Jag är less på allt handlande av prylar. Här ska det också ges paket, men inte många alls. Och stressa, nej det vill jag inte göra. Och absolut, mätta blir vi alldeles säkert!!

Jan: Amen. Det fokuset har tyvärr glömts bort, mer och mer med åren.

Ingela sa...

Min kör har haft adventscafé i kväll med sånger som verkligen påminner oss om vad det handlar om. Så nu har jag fått den rätta känslan.

Jag ska visst sy nya julgardiner och baka och handla julklappar till barnen, men jag försöker att inte glömma julens mening.

Evas blogg sa...

Ingela: Ja den känslan infann sig även hos mig idag, när vi sjöng adventspsalmerna. Och jag har köpt några julklappar och kommer att baka, men inte i överflöd. Lite och i långsam takt. Lite fest ska det ju vara! Men som du säger, med julens mening i hjärtat.

Min nya blogg sa...

Ja, det är på tok för mycket ljusslingor runt hus och i trädgårdar! Åkte förbi ett skräckexempel nu ikväll på väg hem från jobbet. Trodde inte det kund bli värre än förra året, men fel hade jag. Jag blir ledsen när jag ser eländet...
Vad är det för fel på en adventsljusstake och en adventsstjärna? Varför måste allt överdrivas?

Evas blogg sa...

Min nya blogg: Ja det är inte snyggt. Och tänk all energi som går åt till att hålla allt upplyst! Jag frågar mig detsamma som du!