söndag, oktober 25, 2009

Söndagslugn stad

Vi skjutsade vår yngsta till tåget på förmidagen. Gråtung söndag och tomhetskänslan efter avskedet förde oss in till stan. En promenad i ett stilla centrum. Vi gick den till det nya Stortorget, det som kostat kommunen alldeles för mycket pengar. Det omstridda torget, där många har tyckt att pengarna har kunnat användas till mer nödvändiga saker, t ex barnomsorgen. Men nu är torget färdigt, invigningen skedde i fredags. Och inte vet jag. Visst är det vackert med de guldgula stenarna på sidorna. Visst är det fint med trappsteg och små rabatter här och var. Men ändå, det stora grå torget i mitten är fortfarande lika tomt och tråkigt. Och ännu tråkigare en grå dag som denna. Nu vill jag inte vara någon gnällspik, det kanske bara var gråvädret som gjorde det hela extra trist. Kanske var det så.Östersunds nya torg
Kan detta vara ett lördagsnattsskämt månne?


Rolig marknad, med utställare från England och Frankrike.


Promenaden avslutades på ett av stadens caféer.

12 kommentarer:

Vonkis sa...

Tyvärr är det rätt ofta som man undrar över prioriteringarna i kommunala investeringar. Tanken är nog god men man önskar att "de som bestämmer" kunde tänka ett varv till ibland.

Evas blogg sa...

Vonkis: Ja visst är det kul med ett snyggt torg, som förhoppningsvis genererar i torghandel och andra aktiviteter. Men ibland känns det som om det slås på alldeles väldans stort.

Christina sa...

Ja, lite småtrist såg det allt ut, men vad ser roligt ut i det här vädret?

Elisabet sa...

Ja, jag minns att det hade börjat grävas i somras när vi satt där på gågatan och väntade på Gunnar från Vaplan ...

Evas värld sa...

Jag får titta på torget i december men då är det väl snö överallt fruktar jag! Det ser lite dystert ut men en soig dag så... ?

Evas blogg sa...

Christina: Nej precis, inget ser särskilt kul ut när himlen är mörk och tung.

Elisabet: Ja de har jobbat länge med detta torg.

Eva: Kommer du till stan då? Biblioteket? När kommer du? Ja antagligen är det fullt med snö då, men kanske lite ljusare p g a av den.

Annika sa...

Lite ödslig känns den allt men den kanske behöver växa till sig lite, och fler träd!

Evas blogg sa...

Annika: Ja mer träd! Men jag tror inte det blir några träd där på den stora grå plattan.

Londongirl sa...

....ja träd skulle nog kunna göra torget lite vänligare i sin framtoning. Nu känns det lite trist men fota det gärna igen i vår så får vi se om det inte känns bättre då. ;-)

Som sagt...håller med Vonkis, man önskar ibland att de som håller i pengarna kunde tänka ett varv till innan det slås på stort.

Men det ser i alla fall väldigt mysigt (gott) ut på sista bilden. :-)

Evas blogg sa...

Londongirl: Ska göra det.En solig dag ser säkert torget annorlunda ut. Nu var det så grått och trist. Ja ibland undrar man hur det tänks. Ja, det var gott :)

gunnar i vaplan sa...

Jag gillar torget som det nu äntligen blev.
Härligt stor öppen plats med träddungar som inramning. Träden är ju nyligen satta så vänta bara till dom vuxit upp och blivit trora och gröna. Det "gamla" torget som lutade var ju verkligen ett trist grått torg som inte gick att använda till just något, här på den nya stora öppna ytan kommer det att erbjudas många fina möjligheter till möten. Torget öppnades ju i fredags, så låt det nu gå ett år eller så - då kan vi utvärdera om det blev en bra eller en mindre bra investering.
Det är vad jag tycker i alla fall.

Evas blogg sa...

Gunnar: Håller med dig om att det förra torget var urbota tråkigt. Och just att det sluttade. Och visst är det bra att torget inte sluttar längre, det håller jag med dig om. Jag tyckte bara det kändes så grått och ödsligt när jag gick där i söndags. Och som du säger, det blir säkert bättre när det börjar bli grönt. Och när solen skiner på det guldgula stenarna.