måndag, september 28, 2009

Färger, bläck och pennor


En närbild, till Christina.

Av en flyttstädande vän har jag fått gamla akvarellfärger, bläckpennor och bläck i olika färger.

För mig är det rena julafton. Vilken lycka!

Hur är det med ljusäktheten på gamla färger? Håller det måttet fortfarande?


Om inte så har jag i alla fall en mängd fina färger, att leka med för en lång tid framöver.


Tack säger jag till Gunhild!


13 kommentarer:

Annika sa...

Ser fram emot resultatet! Tänk att du kan teckna och måla så fint. Jag har inte tecknat på 20 år säkert, jag som tecknade jämt när jag var ungdom.

Christina sa...

Det var en gåva som heter duga det :)

Du frågade på min blogg om jag visste svaret på din fråga.
Faktum är att jag inte hade en aning om att det fanns runda kakor med akvarellfärg som var professionella. Jag trodde att alla runda kakor var såna bedrövliga färger som man envisas med att barn ska ha.
Dina färger ser väldigt fina ut. Det ser ut som hög kvalitet av texten att döma, och också när jag ser brottytan på den gröna kakan.
Är de så fina som de ser ut så är de helt säkert helt intakta kvalitetsmässigt.
Det är bara att gratulera till en sådan gåva!

Nu måste jag bara fråga, eftersom jag aldrig har sett den här typen av proffsfärger förut, de brukar ligga i fyrkantiga små plastbyttor annars - du skulle inte vilja skänka en kaka till mig?
Jag blir så oerhört nyfiken när jag tittar på ditt foto.
Jag skulle bli glad om jag fick en bit av den spräckta gröna kakan, det räcker.

Evas blogg sa...

Annika: Tack snälla! Ja det är roligt att måla. Men ska du inte ta fram dina färger igen? Det är otroligt stimulerande att måla.

Christina: Men åh vad roligt. Och det är ju många!! Jag har lagt en ultramarin, en saftgrön (ja den heter så!), två röda nyanser och en gul kaka i ett kuvert, som jag skickar till dig. Kul att sen få höra vad du tycker. Vilken skatt jag har!!

Christina sa...

Eva: Wow - jag blir jätteglad och kommer att bevaka postlådan som en hök de närmaste dagarna!
Hur gamla tror du att de är, färgkakorna?
Jag funderar på åldern pga att jag inte har sett såna här färger förut. Det är inte frågan om några "barnfärger" inte. Det tror jag inte i alla fall.

Åh, så spännande!

Madicken sa...

Härligt! Tror det är bra hållbarhet på akvarellfärger. Själv grävt fram mina gamla oljefärgstuber o de verkar ok. Nu ska det bara bli tid....det svåra.

Evas blogg sa...

Christina: Nu har jag lagt in en närbild. Jag har ingen aning om hur gamla de är. Hoppas att den f d ägarinnan kikar in här så kanske hon kan svara på det. Annars hör jag av mig till henne och frågar. Funderar på om de kan ha använts på någon skola, det är ju så många i samma paket. Har testat en röd och den såg fin ut. Paketet är fördigt att postas.

Madicken: Ja visst är det härligt! Ja de borde inte bli sämre, ser i alla fall inte så ut. Kul att du tagit fram dina färger. Men jag förstår att tiden inte räcker till, något som kan kännas frustrerande ibland. Hoppas du kan få Din tid emellanåt!

Christina sa...

Eva: Ja, så där brukar ingen vanlig skol-färg se ut, och så står det ju faktiskt på etiketten; Reeves extra fine.
Jag tror det är riktig kvalitetsvara:)
Reeves är en gammal och välkänd firma.

Kul om du fick reda på hur gamla de är.

Oj, vad spännande det ska bli att pröva dem!

Evas blogg sa...

Christina: Ja det står ju det. Jag har lämnat en meddelande på den f d ägarinnans facebook. Så förhoppningsvis får vi snart svar. Vad tror du om bläcket då? Doppade en av pennorna i ett av bläcken (visste inte hur jag annrs skulle göra) och tänk, bara det lilla "doppet" räckte att skriva med länge. Så kul!

Christina sa...

Eva: Vad gäller bläck, så är det ett nytt material för mig. Förut så använde jag tusch.
Som det nu är så har jag tänkt att skriva till den amerikanska firman som tillverkar mitt tecknarbläck, och fråga om det har något "bäst före datum"?

Så tyvärr - jag har inget svar.
Men om ditt bläck inte är vattenfast, och ser bra ut när du använder det - ja, då är det helt utmärkt och är bara att använda!

Gunhildsblog sa...

Vad glad jag blir att det var det jag trodde... kvalitet alltså! OCH att någon som verkligen uppskattar och vet att hantera dem kan ta hand om dem. =)
VÄLBEKOMME!!
Jag har ingen aning om hur gamla de är. De har legat i en skrivbordslåda hur länge som helst.. har ärvt dem av min man, som dog -88. Var han har fått dem vet jag ej.
Men han ärvde sitt ekorr-beteende från sin far (som dog förra året, så jag kan inte fråga honom heller!) som höll på lite med tusch och färger tidigare, så de kan mycket väl komma från honom. Intressant! Ni som håller på med färger får väl forska vidare på ålder m.m!
De blir väl inte för gamla, eller ..? Torkar eller tappar pigmentkraft ..? Skulle vara lite spännande att se något målat med dem, kanske jämfört med andra modernare färger!
Lycka till!

Evas blogg sa...

Christina: Varför ska det inte vara vattenfast?

Gunhild: Du har givit mig en riktig skatt!! Tack snälla du för det. Nej torkar gör de verkligen inte, jag testade en färg igår och den funkade hur bra som helst. Jag ska måla en bild enbart med dessa färger och skicka till dig i ditt nya hem. Men du behöver inte sätta upp den på väggen om jag hälsar på ;). Tack snälla! Vi forskar vidare.

Christina sa...

Ops, jag har missat din sista fråga.
Glöm den!
Jag vet faktiskt inte vad jag själv tänkte på när jag skrev vattenfast :o

Till Gunborg vill jag bara säga att jag känner all respekt! Många hade ju hivat iväg färgerna på tippen, men du tänkte på Eva och hennes målarglädje!
Och så hade du en tanke att det var kvalitet det handlade om, vilket jag är övertygad om att det är just det det handlar om :)

Evas blogg sa...

Christina: OK.