fredag, juli 24, 2009

Trygghet kan vara att ha en fast lön. För mig är den tryggheten en liten summa pengar varje månad från min halva sjukpension. Den andra halvan är det tänkt att jag ska ta in pengar via mitt företag. Det går upp och ner på den fronten kan jag säga. Under ett antal år har studiebidraget varit en välkomnande summa pengar varje månad men nu är det snart slut med det, då jag börjar uppnå den ålder då det inte satsas mer studiepengar på en.

När den fasta inkomsten inte finns i nämnvärd summa gäller det att ta de uppdrag man kan få. Då får man avbryta ledigheten för att jobba och det gör jag så gärna. Pengar och roliga uppdrag är alltid upplyftande.

Förra veckan målade jag en tavla, som idag såldes (helt övrraskande). Förra veckan fick jag en beställning på en gårdsmålning, så nu målas det för fullt. Ganska så skönt att vädret "tillåter" inomhusaktiviteter.

Vad som är det härliga med att "vara sin egen" är att jag själv bestämmer när jag ska jobba. Så, idag får vi besök i stugan och ikväll jobbar jag. Att det är helg eller kväll spelar egentligen ingen roll för mig, friheten väger tyngre. Friheten att välja.

Och när min man pratar om semesterersättning ser jag storögt på honom:

"Får du betalt för att vara ledig!"

Det är många år sedan jag hade något liknande.

Jag målar vidare i juliregnet, helg som vardag. Det gäller att jobba när möjligheten ges.

Man vet aldrig när nästa gång inträffar.

14 kommentarer:

Bloggblad sa...

Härligt att det går bra! Jag vet minsann hur det är att jobba med firman på halvtid. Fast jag har ju ett fastare jobb på den andra...

I går blev jag så ledsen när lönebeskedet kom - de hade dragit mer än hälften i skatt... jag visade maken som insåg att det var fel och gick upp till lönetjejen. Det visade sig att de räknat fel hela året - jag har ju lite krånglig anställning med några procent här och andra där.... så jag kommer att få ett rejält tillskott på nästa lön. Att jag inte sett det förut beror på reseersättning, matavdrag och annat som hållit det hela på lite olika summor. Och siffror är inte min grej.

eva sa...

Grattis till tavelförsäljning!!
Jo jag minns hur det var när man inte hade lön och en massa ungar som skulle matas med det ena och det andra. Men kan trösta med att det ger lärdomar, ungarna är rätt ekonomiska ändå, och vi hade det så himla bra med små medel ändå. Sen kan man inte bortse från att en stadigt inkommande lön underlättar livet mycket.
Hoppas det rullar på med måleriet!
Kram.

Elisabet sa...

Sedan jag blev ensamseglare betyder en någorlunda fast lön (vi går på timlön inom Handels, dom flesta av oss ..m en har ju ett visst antal timmar ändå per månad som man är utlovad ..) hur mycket som helst.

Jag är överlycklig varje gång jag öppnar lönekuvertet!

Evas blogg sa...

Bloggblad: Grattis! Vilken trevlig upptäckt.

eva: Tack ska du ha! Ja pengar underlättar i många fall. Jag tycker ändå att vi lever ett gott liv, även om min inkomst är mycket varierande. Ja nu är det mycket målande. Kul är det. Även om de övriga har semester och jag kanske borde ha varit ledig.

Elisabet: Ja som ensamseglare blir trycket högre. Ibland önskar jag också att jag hade ett fast jobb med ett lönekuvert varje månad.

Annika sa...

Så roligt Eva att du sålt en målning, grattis! Detta med semesterersättning förstår jag faktiskt fortfarande inte. Inte bara att man får lön under sin semester utan man har även rätt att få lite extra när man är ledig. Otroligt lyxigt egentligen, bara att tacka och ta emot - för oss som har det privilegiet vill säga...

Evas värld sa...

Eva vad roligt att du säljer målningar - jag hoppas att det lossnar så att du får många beställningar. Det låter härligt att sitta i juliregnet och måla - ibland tänker jag dystert "om jag bara hade pengar..." men det är en så meningslös önskan egentligen. Bättre önska sig inspiration, goda idéer, lust till sitt skapande arbete helt enkelt.

Evas blogg sa...

Annika: Tack ska du ha! Ja visst är lite märkligt men jag förstår att det känns fint att få det. Lite extra pengar att göra nåt kul på semestern.

Eva: Tack snälla! Ja det är faktsikt riktigt skönt att ha något att pyssla med dessa regnvädersdagar. Något som jag älskar att göra. En sådan frid. Håller med dig, om man enbart tänker pengar då infinner sig inte inspirationen (har jag märkt). Lycka till med din inspiration!!

JULIE K sa...

Så skønt at jobba på det viset. Dina tavlor er ju underbara så du får nog massor av jobb framøver : )

Evas blogg sa...

Julie: Ja det är en frihetskänsla i det men tyvärr lite pressande när ingen lön dimper ner. Tack ska du ha, vad kul att du tycker det!

Londongirl sa...

Jag brukar titta in på din hemsida då och då och jag tycker det du gör är så fint. Jag blir glad av dina målningar, änglar och gårdar. Det finns så mycket värme i dem.

Någon gång skulle det vara helt underbart om du kunde måla något av husen på min lilla ö eller alla tre husen förresten...med en och annan katt också hunden Roxy förstås här och där...

Det tål att tänka på. :-)

GRATTIS till försäljningen!


Förresten...en sak som jag undrat över men glömt att fråga: Säljer Christina Scollin dina ängelkort i sin Ängelbod i Gamla Stan? Har du varit i den?

Evas blogg sa...

Londongirl: Men så roligt! Tack! Fundera vidare du. Och kommer den dagen ska jag gladeligen måla din tavla. Nej jag har aldrig kontaktat henne, var in i den butiken en gång för länge sen. Blandat sortiment kan jag tycka. Kanske annat nu.

Londongirl sa...

Det är nog som förut med hennes sortiment. Håller med om att det är en väldigt blandat kvalité på alltihop.


Ska erkänna att jag som älskar änglar aldrig hittat någon just där.
En gång för länge sen hade hon en i form av en lampa som hängde i taket som jag funderade på....men det blev inte den heller.

Mina änglar har mest flugit med mig hem från London och en enda kom från New York. ;-)

Jag tycker om dina vardagsänglar...

Marskatten sa...

Så roligt att du har sålt en tavla och har ett uppdrag att jobba med, grattis!
Jag önskar att jag hade kunnat välja mer frihet och beundrar dig som kan få det att gå ihop med knapp inkomst.
Som ensamförsörjare vore det svårt att ha reducerad inkomst...
Semesterersättningen är en skön extrapeng, inga fantasisummor men lite extra att lyxa till det med under ledigheten.

Jobba på, kram kram!

Evas blogg sa...

Londongirl: Jag hade hört så mycket om den butiken men blev aningen besviken. Änglar som man kan köpa billigt på andra ställen var svindyra där. Nej, det gillade jag inte. Men visst fanns det fina saker också. Men dyra!
Kul att du gillar de korten!

Marskatten: Nej är man ensam då blir trycket högre på ens ekonomi. Man lär sig att prioritera sånt som är viktigt, jag köper sällan "onödiga" saker. Tack, nu tar jag ledigt ett tag.