söndag, april 05, 2009

Viktuppgång i raketfart

4 kg på tre dagar. Kan man gå upp så snabbt?

Ja tydligen, det är jag ett bevis på, utan att ha ätit nämnvärt mycket.

Fingrarna är nu så svullna att jag har svårt att hålla i saker. Fötterna känns som ömma vattenklumpar. Och jag blir trött av minsta ansträngning.

I morgon ringer jag hälsocentralen.

23 kommentarer:

Vonkis sa...

Har du ätit mycket salt? Låter som när en i min närhet band mycket vatten.

Vonkis sa...

Nu först såg jag att du har en hemsida, hur länge har du haft den?

Madicken sa...

Ja, det är nog klokt - att ringa dit menar jag..

Monet sa...

Jag skrev i min förra kommentar att just dina symptom på att binda mycket vätska inte nödvändigtvis behöver ha med klimakteriet att göra. Även om det är vanligt vid hormonomställningar.

Men fyra kilo på så kort tid, det låter inte enbart som östrogenbrist. Det är bra att du bestämt dig för att ringa vårdcentralen. Be att få en snabb tid tycker jag, berätta hur extremt svullen du är och att du knappt kan gå. Så att de förstår att de inte ska låta dig vänta för länge.

Lycka till!

Evas blogg sa...

Vonkis: Nej inte mer än vanligt, inga övermängder direkt. Hemsidan har jag haft i ung en månad, drygt.

Madicken: Ja jag måste försöka vara lite klok också :)

Monet: Tack snälla du. Även om det nu skulle handla om det hormonella tycker jag det är lite väl tufft med alla dessa kilon som bara ramlar över mig. Jag drar mig för att gå ut, känner mig svullen, ful och äcklig.

smulan sa...

Eva: Hoppas att du snarast får en tid till doktorn. Du bör undersökas.

Evas blogg sa...

Smulan: Måndag morgon på HC är kanske inte veckans bästa dag att få en akuttid på, men kl åtta är det jag som sitter vid luren i morgon bitti.

Veronica sa...

Hej!
Varför inte slå en signal till sjukvårdsupplysningen (1177) redan ikväll? Kan ju få något tips, som kan hjälpa redan ikväll! Något som du kan prova som du kanske redan gjort, är att ligga ner, med fötterna uppallade på kuddar eller upplagda på en stol.

(Projektet kommer att handla om yoga och fibromyalgi.)

Krya på dig-Kram

Elisabet sa...

Eva: kanske är det extra bökigt för en sjuksköterska att ringa vårdcentralen ..-)

Jag tycker mig genom åren ha märkt att dom ska vara väldigt eländiga innan det bär sta ....

Lycka till och stor kram!

Evas blogg sa...

Veronica: Ja kanske, eller...jag är hopplöst dålig på att ringa, drar mig in i det längsta. Ja jag lägger mig så lite då och då, känns bättre en stund. När ska du starta ditt projekt?

Elisabet: Ja så kan det nog vara. Men jag tror också det kan handla om att under en del av mitt liv (ca 15 år sedan) gick jag ofta till läkare p g a att jag skulle utredas. Blev så trött på alla dessa möten. Sen har jag nog fått en hög smärttröskel med åren, då jag för det mesta har ont i kroppen är det som om jag inte känner när något är fel. Förra sommaren t ex, gick jag ganska länge med lunginflam. innan jag äntligen tog mig till doktorn. Jag går inte till läkaren i "onödan" så att säga. Tack snälla!!

Anonym sa...

Drick mindre vatten när du är i övergångsåldern säger den här hälsorådgivaren:

"Typically, when a person retains fluid, it indicates some type of weakness in the kidneys, adrenals, circulatory system, or even the heart.

However, when it comes to menopause and water retention, the problem is generally harmless. In most cases, what happens is that the kidneys simply become tired from working so hard. With this, fluid is retained.

So how can you help? Well, the good news is that treating menopause and water retention is usually as simple as keeping your intake of fluids to no more than a quart or liter a day.

Yes, we hear all the time how important water intake is, and it is important but for women going through menopause, especially when they are having an extremely hard time holding water, lessen the intake."

http://www.menopauseatoz.com/menopause-water-retention.shtml

Hoppas du får tid hos läkaren snart. Det är ju alltid bäst att kolla, men det vet du ju redan.

Kram,

Monet sa...

Eva, om du är sjuksköterska själv så vet du ju vad du skulle sagt åt någon annan.

Lyssna därför också på Smulan som har varit MAS och också, precis som jag och andra, manar på dig med en snabb läkartid.

Trötthet och ödem leker man inte med, så är det ju! Och du vet det innerst inne.

Jämtlandstösen sa...

Nej, det låter inte bra, tycker också du ska ringa vårdcentralen genast i morgon. Hoppas de tar emot så snart som möjligt. Till dess kanske som flera skrev, dricka mindre och sitta/vila med benen i högre läge kan kännas bra när man är svullen.

Evas blogg sa...

Matilda: Tack snälla du! Och där ser man, vatten är inte alltid så bra som en del framhåller. De senaste dagarna har jag druckit ovanligt mycket då jag har varit töstig hela tiden. Men nu ska jag hålla igen med det.

Monet: Ja nu är jag ju f d sjuksköt. men det har ju ingen betydelse i detta fall. Jag vet vad jag säger till andra men är mkt dålig på att ta mig själv på allvar ibland. Och visst vet jag och i morgon ringer jag.

Jämtlandstösen: Ja nu har jag läst allas inlägg och de har landat i min hjärna. Jag ska ringa i morgon!!

ab sa...

Jag tycker du ska gå direkt till akuten i morgon. Mycket vätska i kroppen och andfådd - det kan vara något som behöver åtgärdas. Vänta inte! Och stegrad törst kan också vara ett symptom på annat än övergångsålder.

Jag skrev om symptom i bloggen i höstas och blev ivägskickad till läkare av uppmärksamma läsare, vilket högst troligt räddade mig från blodförgiftning. Så nu är det min tur att säga till dig: Allvarligt - gå till doktorn, Eva!

ab sa...

PS

Dessutom tycker jag du ska sluta med Remifem bums. Du vet ännu inte vad som orsakat att du mår som du gör och inte om medicinen kan förstärka symptomen.

Kram och schas!

Evas blogg sa...

ab: Tack för din omtanke. Jag ringer i morgon! Jag har slutat med dem, känner att jag vill kolla upp allt innan jag ev fortsätter med dem.

Bloggblad sa...

Jag förstår att du fått många goda råd. Själv har jag inga. Slutade med östrogenpiller och trodde att tuttarna skulle sluta se ut som meloner, vilket de gjorde efter ett par pillerveckor. Men icke.

Svullen är jag lite då och då... och växelvarm, men i övrigt är jag inte alls påverkad. Att jag är grinig och sur och blir fort arg ser jag mer som en tillgång...

(Haha... gick du på det sista?)

smulan sa...

Innan jag lägger mig...

Hoppas att du får hjälp snart. Många varma tankar. Du ska se att det blir bra.

Christina sa...

Oj, jag har varit bortrest i helgen och inte kommit ifatt.
Jag ser att du har ett inlägg idag, men hur gick det på vårdcentralen?
Det låter som om du har haft det väldigt jobbigt och jag blir riktigt orolig när jag läser. Hoppas att du verkligen pallrade dig iväg till läkare!?

Evas blogg sa...

Bloggblad: En tillgång :) njae vet inte om jag går på det :)

Smulan: Tack snälla du!

Christina: Den svenska sjukvården en måndag är inte alltid så lätt att ha att göra med. Under fem timmar ringde jag i snitt var femte minut - upptaget. Nu har jag pratat med en bekant som är i branschen och det ska nog greja till sig var det lider.

Cecilia N sa...

Ett alternativ är att sätta sig på akuten?

Hoppas att det är lättare att träffa vårdcentralen på en tisdag.

Monet sa...

Men det låter ju bara inte klokt!!?? Kommer du inte fram till din vårdcentral på fem timmar??

Jag bodde på ö i många år och där kunde man knappa in sitt personnummer och telefonnummer och så fick man besked när sköterskan skulle ringa upp. Och det gjorde hon också inom ett par timmar och hade det varit min syster Ann-Mari hade hon med tanke på dina symptom ordnat en tid samma dag!!

Jag säger som Cecilia: sätt dig på akuten, du kan ju inte hålla på att vänta på att detta ska "ordna sig vad det lider"?