torsdag, april 09, 2009

Inför påsken


Vad betyder påsken för Dig?

För mig handlar i år påsken om; hemvändardöttrar, gemenskap, fjälltur, kyrkengagemang och kanske ett besök vid stugan.

För mig handlar påsken även om död och liv.

I påskberättelsen möter vi svek, ondska och död, något som för tankarna till mitt eget liv och min egen omgivning. Hur möter vi oss själva och varandra? Finns det något som är dött inom mig, som jag behöver ge liv? Sviker jag mig själv och/eller andra? Hur kan jag medverka till att ondskan i världen skall bli mindre ond? Frågorna är många och tidsutrymmet knappt, nog finns korta stunder till att reflektera över detta. Det handlar, för mig, om att prioritera.

Påskens budskap avslutas med uppståndelse och liv, där finns hopp och glädje. "Hoppet är det sista som överger människan", i hoppet finns liv. Oavsett hur hoppet ser ut är den lika viktigt.

Vinterns mörker flyr, vi går mot ljusare tider. Djur och natur vaknar åter till liv.

Årets kretslopp, där påsken känns som en livgivande och hoppfull del.

Jag hoppas ni får en fin påskhelg, där hopp och glädje kommer att finnas med er!

12 kommentarer:

Vonkis sa...

Påsken är nästan Schweiz för mig, har varit där de två senaste påskhelgerna men icke i år. Den är även tillförsikt och eftertänksamhet. Tänk vad Jesus genomled på korset för oss alla. Vilken gåva.

Glad påsk önskar jag dig.

londongirl sa...

Vilket tänkvärt inlägg Eva! Visst är det frågor som man funderar på i alla fall gör jag det ofta.

Jag tror att vi aldrig ska ge upp tanken och handlingarna om att göra världen mer kärleksfull! Både i smått och stort...

Ha en skön påskhelg! Kram

Christina sa...

Ha en fin påskhelg Eva!

Jämtlandstösen sa...

Påsken visar oss på det som är det grundläggande mönstret i livet, tycker jag. Genom död till liv. Och att det finns hopp om ett liv bortom detta när det tar slut en dag.

Ha en fin påskhelg! Hoppas vi får se solen också, den är efterlängtad:-)

Evas blogg sa...

Vonkis: Låter fint med Schweiz. Jag håller med dig om att det är en eftertänksamhetens helg. Och glädje. Tack detsamma önskar jag dig!

Londongirl: Nej ge upp är inget vi ska göra, tillsammans kan vi göra så mycket. Tack detsamma önskar jag dig!

Christina: Tack detsamma!!

Jämtlandstösen: Amen. Tack detsamma önskar jag dig! Ja vi ska åka till Fjällhalsen i morgon och jag hoppas verkligen på en solig dag. Men påskafton ser ut att bli riktigt fin, då får det bli stugan.

Bloggullet sa...

Jag håller med dig om att påsken är hoppfull och livgivande, jag har alltid gillat påsken mest bland högtiderna.
Jag önskar dig glad påsk.
Kramar

Tussegumman sa...

Jag önskar dig en fin påsk med vackert väder! Ta hand om dig min vän/
Många kramar från tussegumman

Vonkis sa...

När ska du till K-holmen? Det är ju där jag är ifrån! Skriver bara Ö-vik för att det är mer känt än K-holmen.

Elisabet sa...

För mig betyder påsk - i vanliga fall -, extremt många kunder på affären .., massor med turister som kommer och handlar och klagar på att vi inte har självscanning eller annat och som blir irriterade på gamla tanter och farbröder som står och småpratar lite med kassörskan .., för turisterna, ofta de som talar stockholmska, har bråttom-bråttom,-)

Förr, när jag var yngre, betydde påsk att mina storasystrar kom hem.

Den ena tillbringade hela helgen i slalombacken ., den andra .., ja, hon var väl hemma hos pappa och mig .., för mamma, hon arbetade jämt och ständigt.

Bloggblad sa...

Påsken kommer med ljuset - och med påminnelse om mörkret.

I år har jag inte varit i kyrkan på långfredagen, känns nästan lite konstigt, men jag måste passa på att vila, och att slippa tider att passa är vilsamt.

Dessutom var det en stråkkvartett som skulle spela, ja de håller väl på för fullt nu, och det lockar inte. Hade det varit sång hade jag nog tagit mig dit.

Men på påskdagen ska det sjungas i kyrkan! Påsken är mer kyrkhelg än mathelg för min del. Fast lite sill ska jag försöka få till... går ju inte att ta nubben annars...

Evas blogg sa...

Bloggullet: Håller med dig, jag gillar också påsken bäst. Hoppas du får en fin helg!!

Tussegumman: Tack detsamma önskar jag dig!! Här strålar solen just nu och det är dags att åka till stugan över dagen.

Vonkis: Nämen är det där du bott?! Är det fin där? Jag ska dit andra helgen i juni. Under fyra dagar ska "min" skrivargrupp bo dår och jobba med skrivande. Inspirationsdagar kallar vi dem. Jag har en grundkurskompis som, tillsammans med sin man, köpt en hergård där, annexet har gjort i ordning till B&B. Där ska vi bo. Jag längtar redan!!


Elisabet: Men tänk så skönt för dig i år,att du får fira en lugn påsk och bara njuta av tillvaron. Det behöver du!! Hoppas din helg är fin!

Bloggblad: Ja påsken är en mäktig kyrkhelg som innefattar allt. Jag var inte heller i kyrkan igår men i natt är det påsknattsmässa, det är årets kväll tycker jag. På måndag Emmausmässa och det är även den en mässa som känns väldigt stark tycker jag. Hoppas du har en skön och vilsam helg efter allt du varit med om!!

Vonkis sa...

Ska ni bo i Yval? Tror det var så det hette det stället.

Det verkar som att vi missar varandra, jag kommer nog upp veckan som följer men det är inte riktigt bestämt än.

här har du några bilder hemifrån. Om du kommer ihåg bröllopet jag slet med i somras så var vigseln i Nätra kyrka i Bjästa och mottagningen på Näske krog.