fredag, april 24, 2009

Backfish

Jag plockade ihop en påse med urvuxna kläder och åkte till mamma (86 år). Tänkte att det kanske fanns någon top hon kunde ha. En av dem var en lite glittrig variant med milda färger.

Jag bad henne prova den och hon gick in i sovrummet för att byta om. Kom sedan ut i köket och småfnittrade.

- Jag ser ut som en backfish.

Va? Jag fattade ingenting. Min gamla mamma slängde sig med ett engelskt begrepp. Och vad betydde det?

- Hm, ja, slampa, var min mors svar.

När jag kom hem googlade jag (i vanlig ordning) på ordet. Flicksnärta, från tyska ordet stekfisk. Småfisk - liten och omogen.

Men slampa, det vet jag inte var min mamma fått ifrån.

Nämnas bör att hon var så söt i den diskret glittriga toppen.

17 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Ju äldre min mamma blev desto mer älskade hon glittriga saker. Och färgen rosa! Hon var jättesöt i sina glittriga rosa tröjor och med en liten rosa basker på huvudet. När jag ser små damer på stan i rosa baskrar tänker jag alltid på min söta mamma.

Evas blogg sa...

Eva: Och min mamma har en vinröd basker. Ja visst är dom fina de gamla glittriga damerna?!

Annika sa...

Backfish, jag minns när jag hörde det ffg och då var jag liten...
Min mamma använde det.
Trodde backfish var en ung söt tjej med en viss gömd sexighet, lite omedvetet sådär. Men ung och söt och säkert lite flirtig...
Roligt att din mamma gillar glitterkläder. Why not? Lite kul och säkert klädsamt!
Trevlig helg!

Sara sa...

Haha! Så roligt! Sitter och ler gott åt min coola mormor! :)

Madicken sa...

Underbart!
:)

Moster Ma sa...

Så många roliga ord man får smaka på hos dig.
Jag minns att det när jag var riktigt liten fanns en affär som förde kläder : "Barn och backfish". Kanske innan tonårsmodet kom.
Så sant det där med glittriga gamla damer. Min mamma köpte kläder in i det sista och tyckte alltid hon gjorde bra affärer . Då tyckte jag att hon handlade svindyra kläder.

Evas blogg sa...

Annika: Jag har aldrig hört det förut. Njae hon har aldrig haft glittrigt på sig förut och var lite skeptisk. Ändå var toppen mkt diskret i sin framtoning. Tack detsamma!

Sara: Ja hon börjar stundvis komma tillbaka till sitt gamla jag.

Madicken :)

Moster Ma: Där ser man. Detta ord är inte nytt utan ett bekräftat sådant. Härligt när damerna unnar sig något tycker jag.

Christina sa...

Det verkar som Annika kommer nära med sin tolkning av ordet...

Evas blogg sa...

Christina: Så sant.

Ingela sa...

Tonårstjejer kallades så i de gamla flickböcker som min mamma hade haft och som jag läste när jag var elva-tolv år. Jag uppfattade aldrig någon negativ laddning i det.

Vonkis sa...

Ja se det var ett nytt ord att lägga i samlingen.
Nu något helt annat. Måste dubbelkolla en sak. var det midsommarhelgen du skulle till mina hemtrakter? I så fall är jag nog hemma då.

Evas blogg sa...

Ingela: Aha då är det ett gammalt begrepp, som antagligen även min mamma läste när hon var ung. Men var slampigheten kom in i bilden det vet jag inte.

Vonkis: Nej det är helgen innan midsommar.

Gunhildsblog sa...

Backfish - har läst många romaner som handlat om tiden under världskrigen, och det ordet dyker upp där. Som jag kommer ihåg det var det en tjej som utnyttjade sitt utseende (fast det säkert handlade om att överleva...) för att få fördelar; nylonstrumpor med söm (O, så fördärvligt!) osv - gärna ifrån gulaschbaronerna, som oxå såg till att tjäna på kriget. Rätt föraktade mao. efteråt!
Rätta mig om jag har fel!

Vonkis sa...

Ahaaa. Åker kanske hem den helgen. beror på lite jobbgrejer om jag kan åka redan då.

Evas blogg sa...

Gunhild: Låter helt korrekt detta. Och just i min mammas generation verkar det vara skrämmande om kvinnor är minsta lilla "utmanande". Glitter och söm på strumorna - oj, oj, oj...

Vonkis: Jag är inte helt säker på om jag kan ha någon date i så fall, vi kommer att ha fullt program. Men vi kan väl avvakta och se. Man vet aldrig hur det blir.

Bloggblad sa...

Jag har också bara hört det som ett neutralt ord för ung tjej.

När min mamma sa att nån var en "glahytta"... då var det däremot slampor det gällde. Och min barndoms stora sångidol var definitivt en sån... som fick barn vid 16... så henne fick jag inte alls tycka om.

Evas blogg sa...

Bloggblad: "Glahytta" det har jag heller aldrig hört förut. Jag såg din banrdoms idol på TV igår kväll. Ja tänk vilka rabalder det blev när hon fick barn!