fredag, februari 20, 2009

Hur äter du semlor?


Observanta läsare ser kanske att "någon" inte kunde hålla sig utan tog en tugga av locket innan det var dags :)

Just nu blir det en och annan semla (fast jag inte borde). På tisdag är det fettisdagen och på onsdag inleds fastan= slut på semmelätandet för mig.

Idag blev det en "hetvägg". Varm mjölk kring semlan och ett tunt lager kanel. Åt och njöt i fulla drag. Minns barndomens semlor som alltid åts på det viset. Mammas hembakta semmelbullar- och mandelmassa, hårt vispad grädde och så den varma mjölken. Vilken smakupplevelse!


Jag tror att det var endast på fettisdagen som vi åt semlor. Och alltid bruna bönor med fläsk till middag. Antagligen en gammal sedvänja. Man skulle stoppa i sig ordentligt innan fastan trädde in.


Nu för tiden äter jag aldrig bruna bönor och mycket sällan fläsk. Men semlor, nej dem kan jag inte vara utan.

Hur äter du din semla? Till kaffet? Med sked? Hetvägg?

Idag:

Har jag en semmel(heter det semle?)intresserad kompis här. Men hon fick ingen. Inte p g a snålhet utan för att jag tror att hennes husse inte vill att hon ska bli dålig i magen.

30 kommentarer:

Eva Swedenmark sa...

Åh semlor!!!! Det älskar jag. Mammas hembakade, fyra var efter bruna bönorna - hur orkade man? Nu unnar jag mig någon sällsynt gång en semla, Bakverket i Stockholm har perfekta, små med kardemummasmak, bra med grädde. Jag tar hem den, äter andaktsfullt i djup tallrik med varm mjölk och kanel - förstås!!!

Bloggullet sa...

Jag blev sugen på fastlagsbulle som vi säger i Skåne.;0) Mums vad det vore gott. Jag äter först locket, sedan grädden, mandelmassan och sedan bullen.
Kramar

Bloggullet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Bloggullet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
em sa...

Minns också barndomens hetvägg. Nu när jag är vuxen och kan välja själv äter jag dem bara om jag blir bjuden och artigheten så kräver.
Margaretha

em sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Madicken sa...

Eftersom jag för det mesta undviker socker och mjöl nöjer jag mig med locket, grädden och en liten uns mandelmassa. Mjölk till? Inte sen jag kräktes av det på juniorerna i kyrkan :(

Fläsk äter jag gärna däremot..

Madicken sa...

Oj..min mun trillade ner - haha

S o F sa...

Om jag nu åt semlor så skulle det bli "rätt upp och ner bara", till en kopp kaffe. Alltså locket först, semlan hålles i handen och stora bett tages. Mums, mums.... Slut!!

(igår skrev jag om vad jag numera håller till godo med, till kaffet)

Jag har inget sug längre men minnena av hur gott det var har ju inte raderats ut från "hårddisken".

Önskar dig en fin Helg Eva!

londongirl sa...

Jag hoppar över den varma mjölken. Äter semlan till en kopp te eller kaffe.
Först locket sen resten med sked. Hembakade eller från något BRA konditori...självklart med kardemumma i bullen. :-)

Vonkis sa...

Det där med hetvägg hade jag aldrig stött på innan flytten till Norrköping, så här äts det för hand, sparar locket till sist och så byter jag helst ut mandelmassan mot mosad banan.

Elisabet sa...

Som med allting annat här i livet, väljer jag den enklaste varianten ,-)

Som dom är!

Pappa däremot, han åt dom med het mjölk till.

Evas blogg sa...

Eva S: så ni hade samma trad. som oss? Jag minns inte hur många semlor jag åt efter de bruna bönorna men kan tänka mig att det inte bara var en. Visst är det gott med varm mjölk till!

Bloggullet: Aha, du tar var sak för sig. Det har jag aldrig testat.

em: Ingen semmelälskare då?

Madicken: Åt du många då, eftersom du kräktes? Strongt av dig att inte äta hela! Skulle jag äta locket o grädden tror jag allt skulle slinka ner sen, av bara farten. Hahaha...hängläpp :)

SoF: Jag beundrar verkligen er som inte äter vitt mjöl o socker. Har testat det själv men höll på att bli knäpp. Och jag menar det verkligen.

Londongirl: Ja kardemumma i bullen är ett krav!

Vonkis: Jag trodde hetvägg var en mer norrländsk företeelse. Gillar du inte mandelmassa? Vår yngsta gillar varken grädde eller mandelmassa, hon brukade (när hon bodde hemma) få en specialare med glass och blåbär.

Elisabet: Ja det går så bra det med. Det gör jag också oftast men ibland är det gott med hetvägg.

Ellis sa...

Mormors hembakade... å vad jag saknar dem.

Men absolut inte mjölk till. Hu. :)

Anonym sa...

Trevligt ämne!
Jag äter fastlagsbullen så här:
Lyfter av locket
Äter lock separat
Plockar fram sked
Gräver lagom stora skedgropar
Njuter...


Ha en bra helg!

em sa...

Nej, jag är igen semlefantast - fast det är väl inte så konstigt eftersom jag aldrig har tyckt om vetebröd. Men det finns andra ohälsosamma saker jag tycker om!
Margaretha

Evas blogg sa...

Ellisa: Ja hembakat är bäst!

Marskatten: Åh nu blev jag sugen på en semla igen :) Tack detsamma!

em: Nu ser jag att du skriver semlefantast, jag kännde att det inte var rätt när jag skrev semmel. Tack. Nej gillar man inte vetebröd då är inte semlor någon höjdare.

Ingela sa...

I djuptallrik med varm mjölk om jag får välja. Annars går de bra i handen till kaffet också. Har inte ätit en enda än men i morgon ska jag baka släta bullar.

FAst min kropp behöve rverkligen inga semlor. Hoppas på lite mildare väder så att skidåkningen funkar lite bättre än den gjort de senaste två veckorna.

Cecilia N sa...

Hmm... Man kanske ska gå på kyrkkaffet ändå på söndag ...
(Jag har två andra saker inbokade på eftermiddagen så jag tänkte "skolka".)

Semlor äter jag: locket först, en resten av bullen från ena sidan till den andra. Och manelmassegeggan ska vara ordentligt ihopgeggade med bulle (kardemummakryddad) och grädde. Nån gång har jag råkat på en semla med bara en skiva manedlmassa inlagd under grädden. Det var en besvikelse.

Madicken sa...

Nej Eva, det var så äckligt med den av mjölk uppblötta semlan så efter två tuggor rusade jag från bordet - jag var 8 år och vågade inte säga att jag inte ville ha mjölk i tallriken.

mossfolk sa...

Vi åt alltid första semlan på fettisdagen och sedan varje tisdag fram till påsk... vilket egentligen är konstigt eftersom mina föräldrar verkligen brukade hålla på kristna traditioner och därför borde ha hållt upp under fastan.
Men jag har fortatt med tisdagstraditionen. Hetvägg ska det vara. Gör man dem själv blir det kanel på mandelmassan och köper jag lyfter jag på locket och strör kanel på grädden.

Vilket mysigt sällskap du hade :)

Evas blogg sa...

Ingela: Ja egentligen är det vilket som för mig också. Men nu är det slutätet för min del. Min kropp behöver inte heller någon semla :) Jag som dessutom inte åker skidor!

Cecilia: Ja i morgon lär det nog severas en och annan semla vid kyrkkaffet runt om i landet :) Håller med dig - geggmandelmassa ska det vara!

Madicken: Oj, stackars dig. Hemskt när man ska äta nåt man inte vill ha. Förstår att du inte vill ha den varianten igen!

Mossfolk: Ja enligt den kristna trad. är det ju enbart på fettisdagen semlor ska ätas. Men jag tror att många "ruckar" på den trad. i våra dagar. Ja visst hade jag fint sällskap! Semmelsugen var hon också :)

Christina sa...

Om jag får välja så äter jag den helst med varm mjölk till, och så lite kanel.
Jag börjar med att äta upp locket för sig och sen gör jag tre eller fyra hål med skeden runt om semlebullen, där jag öser in lite av den varma mjölken...sen avnjuter jag min semla :)

Nu minns jag inte vad vovvan heter, men hon är sååå snygg så hon skulle nog få mitt lock med en liten klick grädde på...

Bloggblad sa...

Sedan jag väntade vårt första barn och mådde illa hela tiden- och fick semla i skolan varje tisdagsfika under våren, så är jag inte så förtjust. Kan peta i mig om jag blir bjuden, helst då på kondisbakad, och då äter jag rakt av.

Innan jag var gravidillamående åt jag dem helst med varm mjölk.

Anonym sa...

Jag äter den helst som hetvägg...men jag har aldrig provat kanel till.

Fast jag är ju ingen sån där stor semmelätare...utan det brukar bli en eller två. Jaha...så det är nu på tisdag....då blir det nog en kanske

ab sa...

Oj, det var länge sean jag åt den med varm mjölk - men jag är glad att jag fick pröva det som barn.

Nu äter jag den "torr" och börjar med att ta av locket och ta bort hälften av grädden. Köpesemlor har alldeles för mycket grädde!

Evas blogg sa...

Christina: Ja kanel till är så gott! Ja hon är fin Zazza och egentligen (om inte hon skulle ha känslig mage) skulle hon få en alldeles egen semla av mig.

Gunnel: Ja på tisdag är det dagen D, då får du ta dig en semla, eller två.

ab: Ah, jag älskar grädde så för mig är det inga problem :)

marron sa...

jag brukar äta semlor med havreglass istället för grädde, det funkar jätte bra!
jag är vegan och vegansk grädde är svindyrt(och inte speciellt gott).

tror att jag känner igen den där hunden från när jag bodde på frösön, visst har den ett namn på S och en husse med kyrkanknytning?

Evas blogg sa...

Marron: Havreglass har jag aldrig ätit men vanlig glass i semlan är också gott. Så rätt så, hunden heter Zazza (men uttalas s) och visst har husse kyrkanknytning. Nu blev jag nyfiken på vem du är.

Anonym sa...

月見草油,中油,汽油,油壓,苦茶油,機器,蔥油餅,加油站,油價,中油,油價查詢,升降機,指甲油,油漆,拖板車,油壓,汽油,加油站,加油,橄欖油,三酸甘油脂,加油站,椰子油,指油壓,加油站,原油價格,海豹油,油桐花坊,吸油機,加油站,雲南婆婆,姑婆芋,大老婆,老婆,老婆,青蛙,歌詞,婆羅花,論壇,坐月子,阿龐,老婆大人,月子餐,老大,孕婦,老婆,渡假屋,趙樹海,大嬸婆,汽機車,冠佑,老婆餅,鶯歌,阿婆,吉祥話,阿婆冰,屈中恆,婆婆,虎姑婆,影片,花蓮民宿,花旗銀行,流星花園,流星,桃花運,花蓮旅遊,花蓮,花旗,流星花園,海洋公園