söndag, februari 15, 2009

Begravningsbyråbesök

Idag ska jag och mamma på begravningsbyrån. En helt ny värld för mig.

Många frågor och funderingar att ta med sig.

Vad kan man göra själv och vad är bäst att begravningsbyrån tar hand om?

Någon som vet?

17 kommentarer:

Annika på andra sidan berget sa...

De brukar ta väl hand om de mesta men fråga om allt! Välj psalmer, annonsutformning i lugn och ro! Fundera på hur din pappa ville - tyckte han om speciella blommor, ska han kremeras, vill han ha en kista med bara bårtäcke? Dessutom så tror jag att inga frågor är för dumma, ställ dem!
Vi(jag och dottern) har valt att även se mina föräldrar efter dödsfallet, några dagar innan begravningen. Det ger på något sätt ro att se att den döde har det bra och att den faktiskt är död. Det känns inte så konstigt och otäckt med kistan därframme i kyrkan för man vet att den som ligger där verkligen vilar i frid.
Ring gärna om du har funderingar!

Ellis sa...

Min syster och jag planerade och höll i mormors begravning och sen morfars begravning ett par år senare. Både gångerna satt vi hemma i lugn och ro och valde kista, blommor, psalmer, vad som skulle stå i tidningen - ja, allt.
Fonus t.ex. finns på nätet och har massor av information online. Där finns allt de har ett erbjuda, och det står vad allt kostar.
När vi väl kom dit hade vi redan allt färdigt, det var bara att beställa kan man säga. Alla hemma hade sagt sitt och vi var helt överens och det var bara att lämna fram listor osv till mannen på begravningsbyrån.
Det tyckte vi var oerhört skönt.
Så det är ett tips.

Det absolut viktigaste, tycker jag, är i alla fall att ta den tid ni behöver. Är det svårt att bestämma sig om något, säg att ni återkommer. Gå hem och fundera och prata igenom det tillsammans.
Det är en viktig händelse och inget man varken ska eller måste hasta fram.

Mycket kan och får man göra själv, jag tror det är mest upp till var och en hur mycket man vill vara med om resp. hur mycket det får kosta om man lämnar över det mesta till andra. (För tyvärr springer kostnaderna iväg nåt alldeles förskräckligt, och även om det inte är något man vill ska betyda något, så måste man ju ändå ha koll på det.)

Något att tänka på när det gäller just kostnader är att begravningsbyrån kan kolla upp eventuella försäkringar din pappa kan ha haft. Ibland har man ju försäkringar mer eller mindre automatiskt, som familjen kanske inte vet om.

Hur som helst, om jag kan vara till hjälp på något sätt, hör av dig.
Jag har inte så stor erfarenhet av begravningar, men jag har i alla fall planerat/genomfört två stycken.

Tänker på er!
Kram kram kram!

em sa...

Jag har inget nytt att komma med, de föregånde skribenterna har nog sagt allt.
Mitt första möte med begravningsbyrån för ett par år sedan var positivt. Ingen stress, inga krav och ingen höjde ett ögonbryn inför vårt ovanliga val. Ett par saker kunde vi inte ta' ställning till omedelbart - men ingen tryckte på, bad oss bara ringa när vi visste besked.
De gav oss tips på boupptäckningsman och informerade om allt vi inte visste.
Margaretha

Panter sa...

Annika och Ellis har egentligen skrivit det mesta. Jag tänker på att det är en avvägning , det där med att låta andra ta hand om och göra själv. Att göra något själv kan vara viktigt och rätt, men risken finns också att man, åtminstone jag, går upp i uppdraget för mycket och då blir det svårt sedan under begravningen, för då måste man(jag) ha kontroll att det blev som jag/vi ville.
Ta det lugnt och känn efter, för känslan att det bara måste bli rätt, den har vi nog alla i sådan här situation.

Elisabet sa...

Ja, jag instämmer med föregående talare.

Jag anlitade Fonus och var mer än nöjd, men det är ju förstås mer på personen det beror, än på själva begravningsbyråns namn.

Och jag var förvånad över hur fritt det var .., att man själv kunde bestämma i princip allting.

Mamma begravdes i Pingstkyrkan och det gjorde nog att jag/vi kände oss ännu friare kanske .., det var lite som att komma hem.

Christina sa...

Ja, här finns inget att tillägga, du har fått jättebra svar.
Jag och min familj blev väldigt fint omhändertagna av den begravningsbyrån vi anlitade i höstas. De informerade och hjälpte till med allt.

Det ska säkert gå bra! De har ju vanan inne och är så smidiga.
Men många beslut är det som ska tas.

smulan sa...

Har man möjlighet och ork så vet jag att många har börjat ta hand om det mesta själv. Med de ockerpriser som begravningsbyråer tar idag, så tror jag det kommer att bli en ökande trend i framtiden. Möjligen kan kista, transporter, ev. kremering och gravsten överlåtas till begravningsbyråer. (men man kan göra en kista ockå om man vill och kan..)Bouppteckning bör kanske också överlåtas till en sakkunnig.

Vi syskon ordnade det mesta själv vid pappas begravning i våras med undantag bl.a. av det jag nämnde.

Lycka till Eva.

Bloggblad sa...

Jepp. Jag vet ganska mycket om vad man kan och får göra själv. Det är väldigt mycket, det.

Hade jag vetat det lite tidigare hade vi inte blivit uppskörtade vid en bouppteckning för en morbror.... vid nästa gjorde maken bouppteckningen snabbt och enkelt. Om man inte har en massa krångliga äganden med hus och sånt, så är det inte svårt.

Vi lät begravningsfirman fixa allt vid familjens första begravning, och OJ vilka summor för en del småsaker som vi lätt hade kunnat göra själva.

När vi skrev om det här i församlingsbladet en gång, googlade jag efter regler för begravningar, så det finns på nätet.

smulan sa...

Ja, när det gäller bouppteckning så går det alldeles utmärkt att göra det själv också, om det inte, som Bloggblad skriver, finns hus och andra större egendomar som kan vålla trubbel.. Huvudsaken är att arvingarna är överens om bouppteckningens innehåll.

Evas blogg sa...

Annika: Tack! Ja vi hade klart med annons, minnesord och allt vad som gällde begravningen. Även att han ska kremeras och var han ska ligga. Det blev ett bra möte på begr.byrån och det mesta känns klart nu, kring begravningen. På onsdag ska mamma o jag se pappa i kistan.

Ellis: Tack! Ja vi hade funderat i helgen över just dessa saker. Men jisses vad det kostar ändå! Bara kistan är ju jättedyr. Men så måste det få vara och jag tycker ändå det känns bra just nu. Fint bemötande och det mesta kring begravningen planerat. I morgon kan jag vila mig en dag, vilket känns som om det behövs just nu!

em: Ja precis så kändes det idag tycker jag. Lugnt och värdigt. Ingen stress.

Pnater: Ja det är väl just det som kan bli lite problem för mamma. Hon är så bestämd om hur hon vill att det ska vara och kan bli lite besviken när det inte blir riktigt så som hon har tänkt det.

Elisabet: Ja här kommer vi att vara i den kyrka där mamma jobbade som husmor under flera år, så det blir också lite som att komma hem för henne. Känns bra tycker jag. Och vi ska ha den präst som vi känner och har följt familjen under många år.

Christina: Ja det är just alla dessa beslut som ska tas, jag blir så trött i huvudet. Därför känner jag att vi betalar gärna de extra kostnaderna för bouppteckning. Att låta någon annan ta hand om sådana saker.

Smulan: Tack! Ja just det du nämner tycker jag känns skönt att överlåta åt andra, även om det kostar mycket.

Bloggblad: Ja mycket går att göra själv och vi har gjort mycket kring själva begravningen samt annons. Men bouppteckningen låter vi en advokat göra. Känns tryggt att en kunnig gör den och skönt att slippa fundera över det.

Smulan: Vi anhöriga får inte göra den själv men ex min man skulle kunna göra den. Men nu valde vi att en advokat ska få göra den istället. Känns skönt tycker jag.

Annika på andra sidan berget sa...

Så skönt att besöket blev bra, för er också, precis som det varit för oss.
Det svåra är att komma ihåg det man vill fråga om men det brukar gå bra att ringa. Det gjorde jag när pappa dött och det kändes aldrig besvärligt eller fel.
Dyrt är det - ibland tänker jag att jag ska göra som det sägs - skriva ner hur jag vill att jag ska hanteras när jag dör, bl a för att ingen ska ruinera sig. Sorgen blir varken större eller mindre för att begravningen blir dyr!
Om man inte har så mycket tjorvigheter så brukar någon som t ex gör deklarationer kunna göra bouppteckning, advokat låter dyrt!
Hoppas att alla besluten känns rätt och att ni tar dem i lagom takt så både era tankar och känslor känns rätt. Kram!

smulan sa...

Ja, en utomstående utom familjen måste göra bouppteckningen. Går det bra, så kommer man ju förhoppningvis undan med en betydligt billigare kostnad än mellan 3500-4000 kr. som det har kostat de gånger vi behövt hjälp med bouppteckning.

smulan sa...

PS. De gånger vi har behövt en bouppteckningman så har begravningsbyrån eller banken gjort den tjänsten åt oss.
Allt gott!

londongirl sa...

Läser och ser att du har fått många råd och ni verkar ha det mesta klart ändå.
Tre begravningar har jag varit med om att ordna. Den senaste var min svärmor. Hon hade skrivit utförligt hur hon ville ha det och det var "bara" för min man (som inte har några syskon) och mig att följa hennes vilja. Det kändes faktiskt väldigt skönt.
Bouppteckningen fixade min man trots att det fanns en del egendom.

Hoppas nu att allt blir så bra som möjligt och att ni känner att det blir rätt!

Evas blogg sa...

Annika: Ja allt funkade jättebra men vi var ju väl förberedda. Det enda som jag är lite fundersam över är just detta med advokat. Men jag ska konferera med min bror.

Smulan: Ja begravn.byrån har en egen advokat men summan blir nog som den du nämnde. Lite väl dyrt kan jag tycka men samtidigt skönt att slippa den biten.

Londongirl: Ja det går smidigt om än det är mkt att tänka på. Det mest glädjande idag var att vpappa får ligga begravd på kyrkogården alldeles i närheten av där de (eller numera mamma) bor. Vi trodde det var fullt där men de hade några platser. Skönt för mamma att det är så nära. och den kyrkogården ligger så fint vid sjön.

Marskatten sa...

Detta river upp känslor inom mig, märker jag.
Jag var i sådant tillstånd att jag inte kunde tänka speciellt klart, när Janne var borta.
Den duktige begravningsentreprenören som jag valde av de två som finns på vår ort hos oss kunde ordna det mesta.
Det var bara att ringa, han fixade allt.
Så skönt i den situationen.

Evas blogg sa...

Marskatten: Jag förstår att det måste ha varit jättetufft för dig. En sådan gång tar man emot all hjälp man kan få. Och vilken tur att den finns!