måndag, september 01, 2008

Dagens tankar

Vissa dagar är mer reflekterande än andra. Idag har det varit en sådan dag. Bland annat har jag tänkt på gårdagens program: Jenny, Gud och Tystnaden. Nu är det redan flera som har skrivit om programmet i sina bloggar ( t ex Blyger ) på ett förnämligt sätt, så jag tänker inte skriva ett alltför långt inlägg om det. Men jag håller med om att det var synd att det inte framgick i programmet att Jenny gick på Johannelunds teologiska högskola som drivs av EFS (som är en svenskkyrklig väckelserörelse).

Risken kan bli att många som redan är negativa till Svenska Kyrkan blir ännu mer negativa och tror att alla präster tänker som detta fåtal. Och varför fick inte lärarna komma till tals? Någonstans måste väl dessa unga elever ha lärt sig att, som homosexuell, bör man leva i celibat.

Min upplevelse av Svenska Kyrkan är att den är mycket HBT-vänlig och jag har flera vänner och bekanta som utövar sitt prästämbete utan att bli utfrysta eller bemött med tystnad.

Många duktiga präster har gått på Johannelund men vad jag tycker är skrämmande är att rädslan för homosexualitet fortfarande ska vara en så stor och brännande fråga.

4 kommentarer:

blyger sa...

Min erfarenhet säger mig att det inte är lärarna på J-lund som präglar studenterna på detta vis, utan att det är (som det står på J-lunds hemsida) studenter från många olika trostraditioner som söker sig till skolan och präglar den mentalitet och de värderingar som odlas bland olika grupperingar...

Evas blogg sa...

Blyger: Men som lärare på den skolan har man kanske också liknande mentalitet och värderingar, eller? Har fått till mig exempel (från tidigare studenter där) ang. hur vissa lärare diskuterar och dessa exempel känns helt främmande för mig.

Emelie sa...

Jag svarade på din fråga på min blogg, men tänkte att jag kunde göra det här också.
Ge henne länken till mitt inlägg. Jag tycker det är bra om det kan hjälpa någon, och om jag kan hjälpa henne med ämnet på ngt annat sätt så får hon gärna höra av sig.

Evas blogg sa...

Emelie: Tack snälla du! Jag ska genast ringa henne och säga det. Kan hon "hälsa" på dig på Facebook? Hon heter Sara.