tisdag, maj 13, 2008


-Visst var det du som bakade det där goda dinkelbrödet? Frågade mig en dam idag. Ja jag bakade dinkelbröd och så roligt att bli ihågkommen för det, framförallt att det smakade bra.


Jag blev peppad av kommentaren, så i eftermiddag har jag bakat grovlimpor efter ett recept och mjöl ifrån detta underbara ställe.


Jag minns första besöket där. Det var en varm julidag för ca tio år sedan. Hela familjen var på semester och jag hade länge sett fram emot ett besök dit. Ingen av oss blev besviken. En sådan underbar miljö och fina varor till försäljning, för att inte säga bakverken i caféet!


Kort därefter startade jag mitt lilla gårdsbageri ( som numera är nedlagt p g a att vi sålde gården) och gissa varifrån jag beställde allt mitt mjöl?!

Uppdatering: RECEPT PÅ GROVLIMPAN (allt mjöl är från ovanstående kvarn)

3/4 kg rågsikt

1/2 kg gramhamsmjöl

1 liter kallt vatten

25 gr jäst

1 msk honung

Drygt 1 tsk salt

Jag brukar lägga till en näve hela hasselnötskärnor eller valnötter

Rör ut jäst, honung och salt i lite av vattnet. Sätt till resten av vätskan. Blanda i mjölet (jag rör för hand då degen är lös). Lägg degen i två smorda, avlånga brödformar. Sätt in formarna i kall ugn som ställs in på 100 grader. Låt de stå i 40 min. Grädda därefter i 40 min. med 250 grader (sista tio min. brukar jag grädda utan formar). Ta ut det och vira in i handduk. Låt brödet ligga till nästa dag.

17 kommentarer:

Jämtlandstösen sa...

Mums, vad det ser gott ut:-)Jag tror inte att jag smakat något bröd bakat på dinkelmjöl faktiskt. Är det svårare att baka av det än tex vete eller rågmjöl?

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Nej inte alls. Det recept jag bakar på blir mycket kletigt och man måste baka i formar. Men det är inga problem.

Magalös sa...

Har du receptet i bloggen eller kan du mejla det till mig. Skulle vara kul att prova.
Har haft förmånen att vara på Vidarkliniken några gånger. Maten är helt underbart god! Miljön är även den helt underbar!

Elisabet sa...

Vilken kreativ människa du är, Eva! (Ja, just nu tycker jag att en som bakar dinkelbröd och öppnar en butik är oerhört kreativ ..-)

Evas blogg sa...

Magalös: Är det dinkelbrödet du vill ha recept på? Det var inte det jag bakade igår utan ett grovbröd med Saltåmjöl. Jag förstår att du trivdes på Vidarkliniken. En sådan vacker miljö måste vara helt underbar att vistas i en längre tid.

Elisabet: Tack ska du ha!

Madicken sa...

Jag brukar göra pannkakor på dinkelmjöl och de blir mycket fluffiga. Fast det är inte ofta eftersom jag lever kolhydratsnålt.

Magalös sa...

Jag tar gärna recepten på båda bröden. (Min mailadress finns i profilen på min blogg.) I kylen står en surdeg som jag gjorde från bloggen "Pain de Martin" (http://paindemartin.blogspot.com/), kanske går den att använda?!

Nackdelen med Vidarkliniken är när man kommer hem. Då upptäcker man att man inte alls är så frisk som man tyckte i Järna... Försöker tänka så mycket som möjligt på att få det så enkelt även hemma. Lyckas ibland.

Evas blogg sa...

Madicken: Kan tänka mig att de blir goda. Äter du alltid kolhydratsnålt? Jättebra gjort tycker jag, som inte klarar det.

Magalös: Kan lägga ut gårdagens bröd här, som en uppdatering. Det andra brödet tar jag när jag letat bland recepten, hinner inte just nu. Förstår att det kan vara så. Allt känns så bra när man är i en lugn och fin miljö, där man får maten lagad, trevliga bekantskaper....sen kommer man hem till vardagen igen, med allt vad det kan innebära.

Madicken sa...

Jag är inte fanatisk, unnar mig ibland något "förbjudet" Men försöker hålla en linje för jag mår så mycket bättre då. Och när man inte äter det där förbjudna så ofta, blir det desto godare.

Evas blogg sa...

Madicken: Så sant! Ibalnd kan jag komma på mig själv med att äta något sött bara för att, inte för att jag är sugen. Ett beteende som jag MÅSTE jobba mer hela tiden.

Anonym sa...

Dom ser verkligen fina ut. Tänk så mycket matbröd jag bakade förr men nu är det ingen större åtgång på det mjuka brödet. Sen tycker jag inte att det är kul att baka i det är råttbo't. Jag vill ha ett rejält kök för att trivas och när jag trivs då kommer kreativiteten fram. Men doften saknar jag :O)

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja visst är det nåt särkilt med doften av nybakat bröd? Vi har ju också ett litet kök, bara ett sånt man lagar maten i, inte sitter och äter i. Men det funkar bra. Fräscha ytor och nära till bänk, spis och vask. Men visst kan jag sakna mitt jättekök i bageriet.

smulan sa...

Jag tittade in på länken om Saltå kvarn. Ser väldigt intressant ut. Var ligger det?

Brödet ser också väldigt gott ut... Och nybakat bröd doftar så underbart!

Elisabet sa...

Eva: 0708 - 18 55 56

Evas blogg sa...

Smulan: Det ligger i Ytterjärna, Sörmland. Jättefint ställe. Brödet smakar kanske inte som man är van att bröd smakar. Det smakar spannmål, inte kryddor eller sötningsmedel. Jag gillar det men inte maken.

Elisabet: Tack!!

smulan sa...

Tack Eva! Intressant; jag besöker ibland Sörmland (min bror bor i Gnesta), och jag har gjort ett studiebesök på Vidarkliniken. Så nu har jag ett besök till att se fram emot: Saltå kvarn!

Tack för tipset!

Evas blogg sa...

Smulan: Ja men då är det ju jättenära till Saltå Kvarn. Och det ligger ju på vägen ut mot Vidarkliniken. Jag skulle inte ha något emot ett nytt besök där men denna sommar bär det av till Skåne.