söndag, december 02, 2007

Vilken fin dag det har varit. Blåsten hade gett sig under natten och när jag gick till kyrkan i förmiddags var det alldeles lugnt och stilla. Mängder med snö hade fallit under natten, det var rena julkortet ute.

Inte en människa ute. När jag kom till kyrkan var det desto fler. En nästan fullsatt kyrka och en fin stämning. Vid Hosianna ekade hela kyrkan av röster, då kände jag att det var advent!

Efter lunch åkte jag till butiken, många kunder hela dagen. En f d kantor spelade julsånger strax utanför min butik, caféägaren bjöd på glögg och pepparkakor och jag sålde i det närmsta slut på mina julkort. Glada människor omkring mig hela dagen och jag njöt, av livet som kan vara så härligt.

Roligheterna bara fortsätter för nu väntar glöggkväll hos Zazzas husse.

Sedan väntar tre lediga dagar.

Uppdatering:

Vi testade tre glöggsorter: 1. Hjortronglögg - alldeles för söt. 2. Chokladglögg - helt OK men även den lite för söt. 3. Konjaksglögg - högsta betyg, kan rekommenderas å det varmaste.

En fråga till er: Varför är den röda färgen så starkt präglad vid jul? Kan det vara att den är Andens färg och används i kyrkan på annandagen? Men då är ju julen nästan över!

18 kommentarer:

Jämtlandstösen sa...

Ja, det blev en riktig julkortsadvent med all snön här som kom:-) Kul att det var god kommers i butiken i dag också!

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Ja visst är det fint här just nu? Längesen jag uppskattade all denna snö som detta år. Vet inte vad det beror på. Ja idag var det riktigt roligt.

Bloggblad sa...

Rött till jul? Har inte en aning. Kontrast till det gröna? Alltså granen... mer grönt är det ont om.

Det var första gången på ? år som jag inte var i kyrkan och sjöng... kändes lite konstigt.

Evas blogg sa...

Bloggblad: Har letat förklaring men hittar ingen, mer än den att annandagen är röd i kyrkorna. Var du inte alls i kyrkan?

Gunnel sa...

Stilla natt...och Oh helga natt...det är mina julpsalmer. Då får jag gåshud. Det finns många fina att plocka fram...det gör det.

Den glöggen som du ger högsta betyg på den med konjak...var det en på jobbet också som sa att den var så god. Men jag som avskyr konjak...vågar inte köpa den....för tänk om det är just konjak som jag känner.

Jag har ingen aning om varför den röda färgen förknippas med jul....men jag är glad att det är den...för det känns så ombonat och varmt med just den röda färgen. Sen när julen är slut och allt rött plockas bort...ja då vet jag att jag brukar tycka det är jätteskönt och det blir så ljust och fint :O)

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja det är fina psalmer. Jag tycker inte heller om konjak men den här glöggen gillar jag. Så testa du!
Ja rött är en varm färg men den måste ju betyda något? Jag kan snöa in på såna här tankar och funderingar.

Ingela sa...

Har inte heller någon aning om det röda och julen, men jag älskar den röda färgen, särskilt djuprött. Ska det vara finkläder så vill jag att de ska vara röda, alla årstider.

Jag ser att din vinjett också har blivit knasig. Vad kan ha hänt?

Evas blogg sa...

Ingela: Ja rött är en fin färg, jag har också ofta rött på mig, i kombination till svart. Ja vad är det för fel?!! Har försökt fixa till vinjetten med mindre bild men det går inte. S

Matildas fikarum sa...

Kan det vara det att man använde rött lack mycket förr? Att det lackar mot jul. Hm. Är det det det betyder? Sen var väl just rött en av de färger man hade rått att färga ull med, så om man hade färgade kläder, och inte bara grå ull, så var det nog antingen svart eller rött som gällde.

Evas blogg sa...

Matilda: Ja kanske det, bra tanke! Med vad färgade man ullen med när den blev röd?

Vonkis sa...

Hmm, kan det röda komma från allt blotande vi nordbor höll oss med innan vi blev kristna? Eller så är det bara en färg som känns varm i vinterkylan.

Och du

Tack för korten, de är verkligen superfina!

Blyger sa...

Så som jag har fått lära mig så är det jultomtens föregångare, eller "förebild", St Nikolaus som ligger bakom den röda färgen (jmfr med Santa Claus), då han var biskop och även kardinal (300-talet) och senare även helgon... (Kardinaler har röda kläder)

CresceNet sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
mossfolk sa...

Hm, när det gäller tomten har jag hört att det är coca cola company som på 30-talet beställde en rödvit tomte. (Googlar man tycks det faktiskt stämma)
Men varför rött tål att tänka på. Intressant!

Klart att julkorten går åt. De är jättefina!!!

Elisabet sa...

Eva .. Crescenet kanske har förklarat ...?

Evas blogg sa...

Vonkis: Kul! Att du gillade korten! Ja vem vet, kanske det kan vara en anledning.

Blyger: tack ska du ha för utförligt svar.

Mossfolk: Tack ska du ha!! Det klanske är som Blyger skriver, ursprunget för den röda färgen alltså.

Elisabet: Hahahaha...hur får man bort kommentarer?!!!

Annika sa...

Vad härligt att ni hade snö på Advent. HAR snö förmodligen.
Jag var på svensk adventsgudtjänst I Washington. Prästen fr svenska kyrkan i New York åker ner till Wash en ggn i månaden o har gudstjänst här.
UNDERBART att få sjunga "Hosianna", och "Gå Sion...". Kände mig helt upplyft efteråt...

Evas blogg sa...

Annika: Härligt! Att du fick sjunga de fina psalmerna som hör advent till. Och tänk så fint att Svenska kyrkan finns på så många platser i världen!