fredag, november 16, 2007

Jag har nyss sett på Läckbergs "Predikanten" på TV och jag undrar:

Varför har präster i TV-serier ALLTID på sig frimärksskjortan?! Oavsett om de jobbar eller inte så sitter den på. Jag känner ingen präst som har sin skjorta på när de är lediga.

Bara en fundering så här på fredagskvällen, när det är snöglopp ute och jag är trött efter dagens arbete.

16 kommentarer:

Blyger sa...

Jag vet en som har frimärksskjortan på sig alla, alla, alla dagar, oavsett om personen i fråga är i tjänst eller inte... :-)

Kom att tänka på en sak, när man ska visa saker i TV, film, eller på bild så måste man kanske vara tydlig och frimärksskjorta är en tydlig symbol...

Evas blogg sa...

Blyger: Ja så kan det nog vara, en tydlig symbol.Men att i verkliga livet ....hm, snacka om att vara i sitt ämbete till 100 %. Ok, det ska man vara som präst men måste man göra det så tydligt för sig själv?

Elisabet sa...

eva: jag tycker att alla som pratar i den tv-serien låter som om dom står på Dramatens stora scen.

Evas blogg sa...

Elisabet: De kanske är mer vana vid det forumet :-)

Jeez sa...

Men Eva, vad har ni för präster där uppe egentligen? Som inte har skjorta på sig jämt? Man är ju präst jämt och då får man se till att se ut som en, också om man är mammaledig och får byta 20 gånger om dagen (för kräk på axeln funkar inte) ;-)

Jag har själv gjort den reflektionen och det är säkert nåt scenografiskt trick (jag blev som ny förortspräst intervjuad av Malin Lagerlöf när hon skrev manus till "Miffo" och blev rätt besviken när jag sen såg filmen ffa begravningsscenen som inte alls är som vi gör. Jag visste ju att hon hade kontakter och hade kunnat göra den "riktig" men ändå väljer man att förmedla en amerikans bild av begravning för dramaturgins skull)

Evas blogg sa...

Jeez: Ja det är illa ställt i Jämtland :-) Jag kommer inte ihåg hur "Miffo" begravningnsscenen var, minns bara att jag inte gillade filmen. Jag tycker oftast att filmer visar prästrollen ur en vinkel som präster i dagliga livet inte vill att man ska se på dem. Som en annan slags människa.

Blyger sa...

Jag tycker Miffo gav en ovanligt nyanserad bild av prästeriet ändå... Även om det knasade i begravningssammanhanget...

Madicken sa...

Orkade bara se halva - rörigt och spretigt, böckerna är bättre. Och prästen hade biskopsskjorta (lila) på sig - en klar miss!!

Evas blogg sa...

Blyger: Men vad var det som hände i den där begravningsscenen?!!!

Madicken: Ja till och med det. Undrar hur det var ställt med researchen?

Jämtlandstösen sa...

Här verkar man ju ha missat något när man inte såg predikanten:-) Men jag läste boken i somras så därför avstod jag. Det här med hur präster framställs i film är ju ett ämne för sig, men ofta är det så att de framställs som en annan slags människa tycker jag också. Det är så trist, för så är det ju inte. Men tyvärr tror och vet jag att det finns många som tänker så, kanske beror det på att tro är så främmande för många idag, och man bär på många föreställningar om vad tro är och hur en troende människa är som inte stämmer med verkligheten.

Evas blogg sa...

Jämtlandstösen: Du missade inget, promise! Jag tror att filmen och Tv-seriernas bild av präster hjälper till att se dem som en annan sorts människor. Sen tror jag att det fortfarande kan vara så att en del människor höjer prästerskapet, särskilt bland den äldre generationen. Men, som du säger, många har sin bild av vad tro och troende människor är och bemöter "kyrkans folk" därefter.

Panter sa...

Präster, poliser, läkare och i viss mån lärare schablonieras ofta i dessa sammanhang, tycker jag.
Jag är inte särskilt förtjust eller imponerad av vare sig Läckbergs böcker eller det som nu visas på teve, med ett undantag: Niklas Hjulström är mänsklig.

mossfolk sa...

Vi har en förälder som tycks bära den där skjortan jämnt, oavsett om man träffar henne på stan, på uppvisningar, skolavslutningar eller skjutsar barnen.
Fast kanske är hon alltid på väg till eller från jobb...

Evas blogg sa...

Panter: Ja det är kanske så. Tycker att manusförf. skulle kunna ägna lite mer åt yrkesresearch. Nej jag är inte heller förtjust i vare sig böckerna eller TV-serierna, slötittade igår, bara för att.

Mossfolk: Ja vem vet :-)

Anonym sa...

Prästen i vår by, han har "vardagskläder" när han är ledig, men han är ändå alltid vår Kyrkoherde, svårt att förklara...
Hur präster framställs i tv- och filmproduktioner måste bero på behovet av att tydliggöra prästskapet som myndighetsinstitution som kanske inte framgår annars?
Såg inte Predikanten igår men har läst alla Camilla Läckbergs böcker.
Jag är nog lite rädd att titta på serien för att mina bilder av personerna inte ska stämma överens med hur de framställs i tv...

Det Mörka Hotet sa...

Tacka vet jag Bolibompa - där är de sig själva!


DMH/Samuel