onsdag, juli 11, 2007

Stugan

Jag är hemma i stan idag för att tvätta och för att vila från hösnuvan en stund. Blommingen är ymnig just nu, vår sommaräng innehåller just det som jag är allergisk emot: timotej, prästkrage och rödklöver. Så för att kunna andas lugnt och slippa igentäppt näsa och ögon åker jag in till stan och vilar ibland.


Klockan fem i morse bilade jag in till stan, vet knappt hur det känns att vara uppe så tidigt men då jag vaknade och mådde så dåligt kunde jag inte somna om. Andningsvägarna var totalt igenmurade.


Men det var inte bara det, jag har en rumskompis där ute på landet! Nu är det inte maken jag talar om utan en fyrfota gäst, helt oinbjuden. En mus? Eller någon annan, som är en natt- och tidigmorgonsuddare!! Precis ovanför mig, uppe/inne i taket. Det springs fram och tillbaka, stannas upp och gnags, springs en vända igen...Sådär håller det på. Jag vaknar och ligger och undrar när "det där" ska ramla ner över mig! Och jag kan inte somna om! Är det något jag tycker är obehagligt så är det möss och allt som på något vis liknar dem. OK, de är söta men JAG VILL INTE HA DOM INOMHUS!!! Och jag vill inte ha dom som rumskompis! Jag vill överhuvudtaget inte ha någon som helst kontakt med dom, vare sig i rummet eller i väggarna.


Livet på landet, ja det är väl det. Bara att finna sig i kanske. Men så otroligt irriterande. Nu har vi ställt ut några råttfällor men ännu så länge har den lille nattsuddaren inte sökt sig dit. Eller så är det något större djur. I våras hade vi en ekorre där. Han drunknade i vår vattentunna (ingen rolig syn alls). Kanske det är någon av hans syskon som letar efter honom/henne och har flyttat in?!


Men annars så är det lugnt och fridfullt därute, så tyst. Nästan så att det kan kännas för tyst (för en som bor i en gatukorsning annars!). Men där ute kan jag ändå slappna av från allt vad teknik och information heter. Jag påtar i land och rabatter. Igår blev våra två garderober färdiga, maken har spikat de senaste dagarna.


Bildbevis kommer här:Garderoberna till vänster. De är inbyggda och klädda i pärlspont, för att bevara den gamla stilen.

När jag ändå är på gång kan jag ta er med på en liten hallvandring

Lampan som hänger till höger om garderoberna.


Ytterdörren.


Detta möts man av när man öppnar ytterdörren. Välkommen in!


Om man sitter på sängen i ett av sovrummen (inte det med snyltgästen!) ser man öppningen mellan det gamla härbret och den nya tillbyggnaden. Härbret är kök och storstuga och på loftet är det TV-rum alt. sovhörna.

Nu ska jag tvätta, skjutsa sonen till Ljusdalsbussen, inhandla en uppblåsbar kudde. Sedan beger jag mig ut till gröngräset igen!

Atjo - Prosit!!

17 kommentarer:

Madicken sa...

Härlig stuga ni har! Vi hör också knaperljud från vinden så det finns små lymmlar där. Fast inne i stugan har det aldrig kommit några djur på alla år (intygar de förra ägarna)Huset är 40 år.Om allergisnuvan, har du testat Rinicort nässpray? Det räddar mig!

Matildas fikarum sa...

Jag gick och fick allergisprutor ett tag och det hjälpte jättebra mot mina allergier. Något att tänka på, kanske? Det borde ju finnas i Sverige också. Att vara så allergisk som du (och jag) är kan vara ett elände.

Evas blogg sa...

Madicken: Vi har, dessvärre, även lymmlarna i stugan!!! Har hittat råttlort både här o där. Inte kul! Jag har en nässpray som jag fått via recept, den hjälper ganska bra.

Matilda: Jag fick spruta för ett antal år sen, nu är de så restrektiva när det gäller allergisprutor p g a att det blir en sån stor dos cortison på en gång. Men vet inte om det här känns något bättre?!!

Gunnel sa...

Jag blir alldelses varm när jag ser bilderna ifrån eran stuga. Den är så fin och ser så inbjudande ut.

Mössen kan hålla sig i skogen där dom hör hemma tycker jag. Dom får finnas men inte där jag är heller.

Synd att du har en sån allergi så du måste åka in till avgaserna för att kunna andas emellanåt.

Ha det nu gott och försök få tag i den objudna gästen. Bara det nu inte är en ekorre som fastnar i fällan...för det vore nog inget vidare.

Kram

en liten tant sa...

Underbara bilder!
När det gäller din rumskompis så finns det musskrämmor som avger något för oss ohörbart ljud men som får möss och annat att hålla sig borta. Flera vänner har sådant i sina hus/stugor och det funkar.
Läs här t.ex. http://www.musfritt.nu

Bloggblad sa...

Så fint du har det i stugan!

När mor och far bodde på landet, hörde hon en dag hur det knaprade från taket i vardagsrummet - hon stod och diskade i köket någon meter ifrån. Hon gick in och tittade upp - och där satt en liten mus och tittade ner på henne från ett nygnagt hål... och det var ingen sommarstuga, utan en rejäl villa med riktiga tak... :)

Bloggblad sa...

Jobbigt med allergi - det vet jag! Fast jag vet inte vad jag är allergisk mot, för det stämmer inte med nåt. Vilken årstid som helst kan jag korka igen, nystädat eller dammigt, jag går ständigt på kortisonspray. Har tappat luktsinnet nästan helt, men i valet mellan att andas och att lukta (?) väljer jag att andas:)

qi sa...

Så fint ni har det i er stuga! Måste vara skönt och avkopplande att vara där. Ja, om man undantar snyltgästen på vinden förstås.. :-) Men jag har alltid trott att skogsmössen flyttar ut ur husen på sommaren och in på vintern, men det kanske inte är någon skogsmus...

Evas blogg sa...

Gunnel: Tack! Ja det blir jag också, bara jag slipper hösnuva och objudna gäster!! Håller med dig, mössen har inget i husen att göra! Så det så!

En liten tant: tack ska du ha! Jag var in och kollade på de där musfällorna, verkar helt otroligt bra men kostade tyvätt därefter!! Tack för tipset i all fall!!!

Bloggblad: Tack menåh hjälp!! Hoppas inte jag ser någon mus sitta där uppe får då får jag totalt bryt!! Ja det lät inget vidare, att inte veta vad man är allergisk mot. Jag vet ju att katter och vissa blommor tål jag inte, thats it.

Qi: tack!! Ja tänk att det trodde jag också, så var det när vi bodde på gården, mössen kom in främst under hösten. Så jag fattar inte vad de har där att göra nu!!!!

AMber sa...

Så fint ni har det i ert sommarhus! Det verkar vara ett bra ställe att koppla av på.

Har ni ingen katt att släppa in på vinden? Det skulle nog göra susen (musen)...

Det där med allergin låter jobbigt. Bara jag tänker på det får jag panikkänslor, så det måste vara skrämmande emellanåt. Kan det bli bättre med åren (inte allergin, frånvaron av den)?

Evas blogg sa...

Amber: Tack ska du ha! Tyvärr är katter också en av de saker jag är allergisk mot så det går inte alls. Annars är de ju otroligt fina mössfångare. Och tyvärr (igen) så blir det bara värre med allrgin ju äldre jag blir. Förr räckte det med en tablett ellergomed. om dagen så var det bra. Nu hjälper just ingeting. Men det kanske är hormonellt betingat? Just nu är hela kroppen upp och ner. Klimakterietant som jag är!! Nu ska jag i alla fall åka ut till stugan igen, längtar efter min solstol och Sommarprogrammet. Ha det gott!

qi sa...

Jag har tänkt vidare på den där nattgästen på vinden. Det kanske är den där drunknade ekorren som spökar?

Lugn, jag har bara druckit ett litet glas vin... ;-)

Anonym sa...

Så fint ni har det i er stuga det ser så hemtrevligt ut Ha det nu gott vi sticker iväg några dar på semester kram pimpim

JULIE K sa...

Du har det så utroligt mysigt der ute i stugan. Rena drøm stællet. Hoppas du blir bedre, inte roligt at slita med allergi på sommaren. Kram : )

Elisabet sa...

Ring genast Sköna Hem ! Så fint, så fint och avstressande!

I sängkammaren ute på landet låg jag en morgon så där lite halvvaken med inte riktigt slutna ögon.
Då ser jag något som spriger maratonlopp tvärs över sängkammargolvet.
En liten mus!

Sen sov jag alltid med radion påslagen och efter ett tag skilde jag mig.
Nu får hans nya fru lyssna till musfötterna ...-)

Inkan sa...

Hade jag ett sådant "sommarhus" så skulle jag bosätta mig i det året runt. Jag får ro i själen av att bara titta på dina vackra foton!

Du har en skatt Eva!

Evas blogg sa...

Qi: Hahahaha...ja man vet aldrig!!

Pimpim: Hoppas ni får fina dagar!!

Julie: Tack ska du ha!! Känns lite bättre nu när jag medicinerar för fullt.

Elisabet: Tack! Man kanske ska ta och skicka in några bilder!! Ja att bo i ett "råttnäste" året runt har jag gjort, i vårat förra hus. Det är inte roligt.

Inkan: Tack ska du ha!! Ja visst är det en skatt men jag skulle inte vilja bo där under vintern. Så mörkt och avsides.