lördag, juli 28, 2007

Pride parad


Det yras här i stan just nu. Den årliga Storsjöyran pågår med sin näst sista dag. Just nu hör jag The Ark spela på Stortorget, det hörs väl, en stilla kväll som denna. Visst hade jag gärna velat stå där på torget just nu, jag gillar The Ark och stämningen är säkert hög. Men jag orkar inte, trängsel och överförfriskade människor är inte längre något som jag riktigt orkar med.

Idag däremot var jag med. Östersunds första Prideparad gick av stapeln. Varför jag gick med? En manifestation över människors lika värde känns viktigt för mig. Jag känner flera människor inom HBT-världen och de fanns alla i mitt hjärta idag när jag gick med i det långa tåget. Vi blev många och det kändes så roligt. Och det var många som stod efter vägen och såg på, säkert fanns det de som rynkade på sina näsor, fnyste och tyckte att det bara var trams. Men kanske, kanske, såddes ett litet frö i några av dem, ett frö av förundran - att så många människor hade anslutit sig till denna manifestation och till råga på allt - helt vanliga människor. Människor av kött och blod, med känslor, drömmar och tankar.


Jag kände mig rörd där jag gick, rörd över den gamla damen som bar på en liten skylt där det stod "Stolt mormor". Ett älskat barnbarn, oavsett sexuell läggning. En människa, värd att älskas.


Jag var rörd över att se min gode vän vid min sida, rörd över att han äntligen vågar stå för vem han är. Jag har följt hans kamp och sett honom börja blomstra, tills att idag stå i full blom.


Det fanns en glädje över dagen och ett stort, stort hopp.


Ett hopp över att fler och fler inser att varje människa är värd att älskas, oavsett sexuell läggning.


Regnbågen från mitt fönster i sommarvistet får bli en hyllning till den här dagen.

24 kommentarer:

Elisabet sa...

Oj, jag blir så rörd så jag får svälja när jag tänker på skylten med "Stolt mormor".
Ja, jag har sagt till mina barn att dom får välja vilken partner dom vill, bara dom blir lyckliga och skulle Emma eller Emil komma och säga att dom är lesbiska resp. homosexuella, så skulle det inte ha den minsta betydelse!
Jag skulle gärna promenera omkring med en skylt där det stod "Stolt mormor" eller "Stolt mamma".
Heja Östersund!

Evas blogg sa...

Elisabet: Bra Elisabet! Du har ett stort hjärta.

qi sa...

Jag blir glad och rörd när jag läser det du skriver... Det är så viktigt att visa att man ställer upp på alla människors lika värde oavsett sexuell läggning eller annat som diskriminerar.

Anonym sa...

Det var en fin berättelse om en stolt mormor.
Mina barn älskar jag över allt annat så om de valde den vägen så skulle jag fortsätta älska dem och vara stolt över dem. Vi bor i en liten stad så det som ens barn gör vet ofta alla andra om.
Ibland händer det ju att ens barn går på nitar i livet och då vill man ju oxå stå kvar och älska dem
Och det kan vara svårt och ibland måste mycket stolthet sväljas. kram pimpim

Anonym sa...

Glömde skrivaatt detär bra att frågan lyfts och att man ordnar sådana här "dagar"
det är bara det att jag ibland tycker att många "pride galor" är så fixerade vid sex. Har jag fel?
/pimpim

Elisabet sa...

Jag håller med pimpim.
Eller så är det det enda som visas när det är såna här parader, som i Sthlm där det är läder och piskor och allt sånt och det är ju inget fel .., men jag kan FÖRSTÅ om många, kanske äldre, blir förskräckta och tror att detta att vara gay/lesbiks är att hela tiden vältra sig i ormgropssex.

Det är vad jag tror.

Elisabet sa...

Lesbisk.

Sedan jag tappade minnet dom där timmarna, har jag börjat stava så konstigt.

Gunnel sa...

Vet du...nu rinner mina tårar. För jag har fått reda på, nu i sommar, att jag har det väldigt nära inpå mig. Tyvärr finns det en i familjen som inte riktigt respekterar den läggningen. Men jag tror att när det väl har mognat in så kommer han att acceptera att det är så. Vet du...det är min Jonatan som i år ska delta i Pridefestivalen i Stockholm. Det jag inte riktigt vet är om han har tagit ställning fullt ut. Men för mig är han min Jonte i alla fall.

elin sa...

jag blir så himla glad och rörd till tårar av detta inlägg. samt väldigt stolt över min mamma. (det är jag ju alltid, men lite extra just nu).

AMber sa...

Vad härligt att du gick med! Det är bra med stöd, det behövs nog. När min son var runt ett halvår frågade en kvinna mig vad jag skulle vilja att han blev när han blev stor. Först förstod jag inte frågan, men sa sedan att det gjorde detsamma, bara han var "Jaha, och vad skulle du säga om han blev homosexuell då?!" Så visst finns det mycket kvar att göra.

AMber sa...

Bara han var lycklig, skulle det stå...

Evas blogg sa...

Qi. Just det, det är ju inte bara de homosexuella det handlar om utan även om andra i samhället, människor som kanske inte följer gängse normer.

Pimpim: Nu har jag ju inte varit på någon Prideparad tidigare. Det jag sett på TV från andra parader är oftast, precis som du säger, mer lättklätt. Jag köper inte heller det konceptet, tycker det känns billigt. Det är ju inte sex det handlar om, för mig är det kärleken det handlar om.

Elisabet: Se det jag skrev till pimpim.

Gunnel: Blir rörd när jag läser ditt inlägg. Det är klart han är densamme för dig. Det är bara att försöka stötta honom, vad han än väljer. Han sliter säkert inombords och behöver verkligen ert stöd. trist när någon nära inte förstår det. Det blir så jobbigt för alla parter. Kram till dig!

Elin: Tack snälla du! Vad glad jag blir när du säger det! Kram till min kära dotter!

Amber: Ja fördomar tar lång tid att förändra. Därför tycker jag att dessa parader behövs. Det behövs pratas mer om, synliggöras. I okunskapen föds rädslan och då kan mkt obehagligt hända.

Inkan sa...

Äntligen har världen kommit till Östersund!
Men gissa vad jag först tänkte på när jag såg de beridna med band-pinnar? Jo - är det förridarna till ett riktigt gammaldags jamskt bondbröllop...

Jag förstår att det blev festligt.
Här i Stockholm startar årliga Pride-festivalen i morgon... men numera känns det som en form av gamla Vattenfestivalen.
Och egentligen kan man väl ha en enda stor människofestival utan att deklarera sexuell tillhörighet. Det viktiga är väl att alla möts med glädje och respekt.
Men några av mina käraste vänner tycker fortfarande att de ska ha sin "egen" festival för att synas.

JULIE K sa...

Åja for en jættebra markering. Tenk at man i våran moderne værden ennu inte fattar at vi alla er lika værda, jag undras ofta øver detta. Hoppas vi alla kan jobba før at kærleken efterhvert råder i vårat samfunn : )

Evas blogg sa...

Inkan: Jamtskt bonnbröllop ;-).
Jag tror att HBT världen fortfarande är i sin linda och att dessa festivaler/parader kan behövas för att tydliggöra för andra, tyvärr finns det alltför många oförstående människor ännu så länge. Har du kommit hem från Jämtland?

Julie: Ja vi får hoppas på det. Det görs små framsteg varje dag.

Bloggblad sa...

Jag har vid ett tillfälle sett PP i Sthlm och häpnade över att det var så mycket läder och smink och silver- och guldminimala kläder och märkliga avarter. För det gör ju att det blir ännu svårare att acceptera för dem som redan tycker det är svårt.
Bättre vore väl att visa upp sig som alldeles vanlig - för de flesta är ju de, oavsett läggning.

Men tänk en parad för heterosexuella... :) jag är alltid lite motvalls och kan inte låta bli att se för mig hur konstigt det skulle vara...

Jag tycker du är modig. Heja dig!

Evas blogg sa...

Bloggblad: Tack ska du ha! Nu var det inte något glitter, läder....i den här paraden. Kanske för att det var första gången och folk inte vågade ta ut svängarna. Men jag tyckte det var bra, det blir lätt ett löjeskimmer över det hela med allt för mkt utstyrslar.

Hedgren sa...

Härligt! Blir så glad! Har aldrig förstått hur somliga kan tro att de kan sätta sig till doms över andras kärlek... Kärleken är alltid vacker!

Evas blogg sa...

hedgren: Ja äkta kärlek kan aldrig bli fel.

Anonym sa...

Det värmde verkligen ett modershjärta som nyligen fått veta av sin nyskildaa dotter, att hon har ett förhållande med en kvinna...alltså är hon bisexuell och jag älskar henne precis lika mycket ändå...

Evas blogg sa...

Anonym: Så fint att du blev varm av mina ord! Jag önskar både dig och din dotter lycka till i livet, med alla dess vändningar.

Det Mörka Hotet sa...

Härligt! Precis som "Grynet" säger: "Man blir kär i vem man vill" - och precis så borde det alltid vara!


DMH/Samuel

Evas blogg sa...

Samuel: Exakt!

Hannele sa...

Snyggt, inte helt lätt att fånga en regnbåge.