tisdag, maj 01, 2007

Sköna maj


Skön och skön, iskallt vill jag hellre kalla denna första majdag.

Vi har varit i stugan, tänkte börja vårstäda men tappade all lust då kylan gjorde sig påmind både ute och inne. Städningen får vänta. Vi drack i stället kaffe, åt Kaxåslimpa med rökt Storsjöfisk och samtalade, tillsammans med en vän på besök.Värmen mellan oss människor kan göra under! Den yttre kylan glömdes bort för en stund.

Igår kväll besökte vi byns majbrasa, träffade f d grannar och det blev många möten. Inte helt glädjefyllda tyvärr.

En av våra vänner har återinsjuknat i sin blodcancer, ny benmärgstransplantation väntar nu i maj.

En annan vän fick i februari besked om att hon hade bröstcancer, nu är bröstet bortopererat men hon är en skugga av sitt forna jag. En tärande sjukdom som vänder upp och ner på livet.

Några andra fick i ilfart åka till Umeå med sin son i april, efter fall i en slalombacke fick han hjärnblödning ( 12 år gammal). Han är nu hemma igen men tillfrisknandet går långsamt.

Ja tänk, så mycket som kan hända under några månader, tänkte jag när vi återvände hem. Och så tacksam jag kände mig över mitt och familjens liv, som ännu så länge inte mötts av svåra sjukdomar och olyckor.

"Var dag är en sällsam gåva".

17 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland känns det som det bara är elände som händer. Så tråkiga saker för era bekanta. Min yngsta blev igår kväll bestulen på sin idpod en liten sak om man jämnför med vad andra råkar ut för men man blir så sur på att folk inte vet vad som är mitt och ditt.
/pimpim

Evas blogg sa...

Pimpim: Ja det är trist när sånt händer. Tänker på din dotter, tilliten till andra får sig en törn. Så onödigt och så tråkigt för den det berör.

Blyger sa...

"Var dag är en sällsam gåva..." påminner mig om en underlig gudstjänst som jag upplevt. Samtidigt påminner psalmen mig med värme om en go människa och om vår fina relation...

Evas blogg sa...

Blyger: Nyfiken: Var jag med vid den gudstjänsten? Vem är den människan? Nicke Nyfiken som undrar!!

Blyger sa...

Haha, nu fick jag kugghjulen i hjärnkontoret hos Nicke att börja arbeta! Nej, du var inte med. Det var en gudstjänst som vi firade på en ort där du och jag inte har varit samtidigt. Människan är någon du inte känner, men har hört talas om. En författare som givit mig sin bok., bl.a.

en liten tant sa...

Det blir allt tydligare för mig att alldeles vanliga dagar då ingenting särskilt händer i ens liv är dagar att vara extra tacksam för. Dagar att vila i och samla kraft ur för att orka möta vad än framtiden för med sig.

Madicken sa...

Sannerligen, livet är en skör tråd.

Evas blogg sa...

Blyger: Tack för att du stillade min nyfikenhet! Nu kan jag sova lugnt!

En liten tant: Ja de tankarna har jag haft hela dagen idag, efter allt jag fick höra igår.

Madicken: Precis!

Ingela sa...

Det har varit många såna där händelser kring mej också den senaste tiden. Bästa och närmsta grannen som blivit allvarligt sjuk och en annan som dog efter en kort tids sjukdom, en tredje som dog helt hastigt och oväntat, bara ett par år äldre än jag, en god väns far...ja det har varit ett stim av det mindre trevliga slaget. Man blir ledsen för deras skull, sin egen skull och orolig för att det kan vara min egen tur (otur) nästa gång.

Evas blogg sa...

Ingela: Ja, mitt i sorgen över förlusten av nära och kära ligger oron över att det kan vara jag eller mina närmsta nästa gång. Livet, javisst, men tungt när det händer.

Inkan sa...

Ja livet är skört. Vem vet, man själv kanske står på tur.

"Kaxås"-limpa låter gott? Hur är den bakad? Måste informera mig inför sommarens brödköp:)

Evas blogg sa...

Inkan: Deras bröd är av det långjästa slaget, ingen jästsmak utan enbart härlig smak av bröd. Dinkel bakar de alltid på, plus andra grövre sorter. Gräddat i vedeldad ugn. Rekommenderas varmt! De hade flera sorter att välja på.

Matildas fikarum sa...

Jag fick en sån underlig tanke i skallen precis innan jag somnade igår. Tänkte att var dag är som ett guldägg som värps av en guldtupp. Varsamt lägger man varje ägg man får på en lång rad.

Evas blogg sa...

Matilda: Men vilken fin tanke!! När vi var små fick vi guldstjärna i kanten när vi gjort något bra. Nu får vi ett guldägg, eller ger oss ett själva, för varje dag. Inte för att vi presterat utan för att vi är!

Gunnel sa...

Det är bra att stanna upp och tänka till.
Fick av en kollega idag höra att hennes föräldrar hade varit i sin stuga. Med sig hade dom två andra par. Natten till den 1:a maj dog den ena karln...han hade 2 eller 3 år kvar till pension.

Elisabet sa...

Ja, precis så känns det .., att man verkligen måste försöka ta vara på tiden.
Så där så man inte slösar bort den.

Evas blogg sa...

Gunnel: men så tråkigt, denna plötsliga död, när man minst anar det. Just därför - njuta av tiden som är.

Elisabet: Ja. Men ibland kan det vara svårt, som idag, jag har sovit bort halva dagen. Då är det lätt att tänka, men vad blev det av den här dagen? varför sov jag? Men då tänker jag sen, just idag är en sådan dag, vila behövdes!