onsdag, maj 16, 2007

Kristi Himmelsfärds dag


Symbolisk himmelsfärd

Vi har firat denna dag sedan 300-talet. Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett ”himmelsfärdsspel”. Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden kan vara mer närvarande på ett andligt sätt.Idag firas Kristi himmelsfärds dag ofta med en otta. Där förenas andakten med en naturupplevelse. Man kan njuta av värmen och ljuset när man vänder sitt ansikte mot himlen, liksom lärjungarna vände sina ansikten mot himlen efter att Jesus lämnat dem.

• Kristi himmelfärds ansågs vara årets första sommardag. Det var den första dagen man skulle vara ljust klädd och bära hatt. Till kyrkan skulle man också gå, och där skulle man också vara sommarklädd.

• Kristi himmelfärds dag var också första metaredagen. Och man drack av källvattnet i skogen så mycket man orkade få i sig - det var hälsosamt att dricka ur källorna just den kvällen.

• Samma dag firas också Folknykterhetens dag sedan 1920-talet (som år 2005 utökades till Folknykterhetsveckan). (Källa, Sv. Kyrkans hemsida).

I morgon ska jag kliva upp tidigt (för en gång skull) och bege mig på gökotta. Det blir garanterat inga sommarkläder, snarare yllekalsonger och täckjacka. I korgen ska jag packa ner nybryggt kaffe, mackor och en liten kaka.

Så tänker jag inleda mogondagen.

Hur ser Din dag ut i morgon?18 kommentarer:

Blyger sa...

Eller kanske du ska ha skoteroverall...?! ;-)

Evas blogg sa...

Blyger: Never!

Bloggblad sa...

Och i Tyskland är det också alltid Fars dag...

Jag såg på väderkartan att hela tiden i bussen ska det regna - och sen är det sol när vi kommer fram! Är packad och förväntansfull nu.

Bloggblad sa...

:)

Evas blogg sa...

Bloggblad: Det visste jag inte, Fars dag alltså. Förstår att du är förväntansfull och som jag skrev till dig idag, jag är inte ett dugg avundsjuk!!!
Hoppas du får en fin resa och att ni får det bra på alla sätt och vis!!

qi sa...

I morgon hade jag tänkt ta hand om mina försummade trädgårdsland, men jag kanske klarar mig, om det ösregnar stannar jag inne och läser istället... :-)

Evas blogg sa...

Qi: Ja är vädret vackert (åtminstone uppehåll) tänker jag åka till stugan efter gökottan och vårstäda. Maken ska bygga odlingslådor. Hoppas du får en skön helg!

Anonym sa...

Vad mycket jag lärt mig om denna dag runt om på bloggen kul.
Varför min son kanske lämnar eran underbara stad jo det beror på att hans underbara mamma längtar ihjäl sig efter honom.....
Skojar bara det beror på om han och var han kan få jobb.
Han har inget som binder honom så han flyttar till jobben. Ha en trevlig kväll. /pimpim

moster mjölgumpa sa...

Jag ska på gökottesläktträff klädd i vinterjacka.

Evas blogg sa...

Pimpim: ja visst är det kul att lära sig nya saker?! Ja tänk vad härligt att inte vara bunden vid plats. Jag såg ett jobb idag som jag lätt skulle kunna tänka mig, men det var i Göteborg!

Moster mjölgumpa: Jaså, ni har också kallt?!

SolSkuggan sa...

Tack för en trevlig och upplysande läsning. Yllekalsonger och täckjacka ja det låter som här ungefär. Regnet står som spön i backen just nu men vi hoppas att det nart vänder.
Vi jobbar imorrn och hela helgen. Folk har checkat in hela dagen och fler kommer imorrn.
Och på lördag har vi surströmmingsbuffé i restaurangen och sen pub i kåtan med trubadur.
Ha det bäst Eva.. Kraaam:)

Ingela sa...

Vi har packat in i husvagnen i kväll och tänker prova på att åka iväg upp till Skellefteälven och sova där. Om det nu inte ösregnar förstås.

Och vad det ryms grejor!!! Jag som är van tältcamping tycker att det känns som värsta lyxen att inte behöva stå och hälla upp allt i små burkar och flaskor.

Evas blogg sa...

Solskuggan: Kristi Himmelsfärds morgon nu, kl. är sju och solen strålar från en klarblå himmel. Det blir en fin, men kall, gökotta. Hoppas det kommer att gå fint i helgen, vilket jag är säker på att det gör! Ni är duktiga!

Ingela: Hoppas på en solig dag även för er! Och att det kommer att funka bra på premiärturen! Ja det är oanade utrymmen i en husvagn!

Det Mörka Hotet sa...

Underbar bild - och du har lyckats fånga det sakrala i den!

I dag har vi haft sovmorgon, sen frukost, jag har tagit hand om stryktvätten och nu är det dags för mig att göra en lättlunch då barnen skall till en kompis och bada. Jag skall på tandféjakt (Lillasyster tappade en tand sent i gårkväll och jag skall försöka få tag i en liten present).


Samuel

Evas blogg sa...

Samuel: Tack! Låter som en härlig morgon! och tandfe'jakt, vad härligt! Mina barn fick guldpeng i vattenglaset de lagt tanden i och tanden var förvunnen (tills de fattade att jag tagit bort den, då ville de se den igen!).

Anonym sa...

Nu sitter jag här på tok för sent för att svara på ding fråga. Det är torsdagskväll och kan iofs svara på vad jag ska göra i morgon.

Klockan 12.30 går jag till förskolan och slutar 16.30
Så här gör vi på klämdagarna vi som jobbar. Vi tar in lite mera folk än vad som egentligen behövs och så jobbar vi bara korta pass. Nästa klämdag behöver jag inte jobba...det är ju bra att veta :O)

Inkan sa...

Du påminner mig om min barndoms- och ungdoms gökottor. Ibland rodde vi över sjön (bergsviken) till Skanderåsen för att njuta morgonen och göken...
Ibland vandrade vi upp på Hoverberget och njöt av utsikten över hela västra Jämtland - nästan himlen!
Sällan vi hörde göken - men det var just detta att vara uppe och ute tidigt som var det speciella.

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja nu är det lördag men tack ändå, för att jag fick ta del av din dag!

Inkan: Ja visst är det något visst att, tillsammans med andra, uppleva en vårmorgon! Förstår att det var fint uppe på Hoverberget en tidig morgon i maj.