söndag, april 08, 2007

Övervikt

Jag är överviktig, som det så fint heter. Hade ändå min överviktsmatchvikt, som kändes helt OK. Under vintern har kilona smygit sig på och nu visar vågen 5 kg mer än i vintras. Byxorna börjar spänna i midjan och jag mår inte alls bra.

Under en månads tid har jag inte ätit godis eller kaffebröd, inte ett endaste hg har jag gått ner. Jag har tagit långa promenader. Har verkligen försökt gå ner några kilo men utan det minsta resultat.

Vad är det för fel?!!

Jag börjar tro att det är hormonellt betingat, jag är ju i den åldern.

Hjälp, vad ska jag göra?

Tips mottages å det varmaste!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är oxå rund och go som man säger.
Kämpar för att gå ner men har haft en tung period och idag började jag med långpromenader igen.
På tisdag börjar jag med nyttig mat igen.
Tips från en "misslyckare" man går ner om man äter färre kalorier och förbrukar mer än man stoppar i sig.
Enkelt va?
Nu har jag bestämt mig -5 kg till sommaren. kram pimpim

Anonym sa...

Det finns ju nåt som heter trivselvikt. Det är inte nåt sånt som du gått sta å skaffat dej? :)
rune

annika sa...

Hm, kanske kompenserar man bortfallet av sött med andra omyttiga kalorier? Vi kanske kan samköra lite - promenera runt det där berget som är så populärt promstråk i trakten? Med stavar och fart.

Det Mörka Hotet sa...

Gör som jag: skaffa en så'n spegel som brukar finnas i "Roliga hus" - då blir man "smal" igen!


Samuel

Evas blogg sa...

pimpim: Ja det är väl detta med att förbruka. Men jag tror att även stress påverkar, svårare att gå ner under stressiga perioder. Vad tror du?

Rune: Jag hade trivselvikt men nu är det inte det längre. Har inte råd att köpa nya kläder!

Annika: Ja berget har jag gått runt 1 gång, tungt! Stavar har jag testat men funkar inte på mig, nacken mår inte bra. Men visst kan vi ta proemand, utan stavar.

Samuel: Hahaha, ja men det funkar ju bara hemma. Tänk när jag ser i spegeln någon annanstans, då får jag stora chocken!!

Anki sa...

Hej Eva!
Ja, stress är en faktor. Men du, har du kollat sköldkörteln? Om man har en underproduktion där, så går man upp i vikt. Det kan vara så lite att det ligger på gränsen till det normala, men ändå påverka en.
Kram!

smulan sa...

Hej Eva! Kilona fastnar mycket lättare när man kommer över 45-årsåldern. Jag har samma erfarenhet. För mig handlade det om ca 5 kg som bara kom efter 45-årsåldern. Inga större problem, men när man vill vandra, cykla och åka skidor är de tunga kilon.... De 5 kilonen försöker jag gå ner varje vår - och brukar lyckas - men likafullt nästa vår är de 5 kilonen tillbaka igen! Nu är det dags för nya tag igen! 5 kilo ska bort innan en utlandsresa i mitten av maj!
Deal?

Idag blir det abborr-pimpling på sjön. Fällen med, rödvinsglögg och kaffe på eld. Underbart väder- underbart!

Lena sa...

Samma här, all världens försakelser - jo pytt - nått hg möjligen!
/Lena

Vonkis sa...

Mitt tips är att äta mycket grönt till maten (typ broccoli och morötter och sånt som inte består av bara vatten), äta mycket frukt (fastinte så mycket bananer) och att äta ofta. Ibland kan det ju vara så att man äter för lite när man försöker gå ner i vikt.

Matildas fikarum sa...

Du har ju pluggat hela vintern, så då har du väl suttit still bra mycket mer än vad du vanligen gör? Det gör stor skillnad har jag märkt.

Anonym sa...

Så här kan det också vara att när du promenerar bygger du lite muskler och dom väger mera än vad fettet gör. Men vill du gå ner i vikt så fortsätt att kämpa på...för promenader är jättebra

Elisabet sa...

Köp stre-e-e-e-e-t-c-h-byxor ..-)

Sen är det problemet ur världen.

Evas blogg sa...

Anki: ja jag har funderat på detta med sköldkörteln, tror jag ska fråga om det när jag ska till läkaren i maj. tack för tipset!

Smulan: Jag är också en som går upp under vintern men brukar gå ner denna tid. Har alltid en noggrannare koll på vad jag äter vid denna tid. det brukar funka men icke detta år. Låter härligt att vara ute på sjön en solig vårvinterdag. Ja idag är det fint, men ganska så kallt!

Lena: Då är vi i samma sits!!

Vonkis: ja det har du rätt i, man äter kanske för lite! jag måste skärpa till mig när det gäller frukost, som jag är dålig på.

matilda: ja det har blivit väldigt mkt stillasittande och fullt så här still brukar jag inte vara.

Gunnel: ja jag fortsätter. Ska hämta cykeln hos mamma i veckan, roligare att cykla än att gå.

Elisabet: det har jag!!!!

Anonym sa...

o stress påverkar oss det är jag övertygad om.
En läkare sa en gång till mig att om man får stresskollaps så kan man märka det på vikten antingen går man upp eller ner. /pimpim

Evas blogg sa...

Pimpim: Ja jag tror det ligger mkt i det! Min inre stress är påtaglig just nu.

smulan sa...

Ett litet tillägg...
Jag tror också att stress påverkar vikten. Åldern, mindre rörlighet och ev. hormonella orsaker (östrogenbrist och underfunktion av TSH) är andra orsaker. Jag har märkt att jag måste äta mindre nu än tidigare för att behålla vikten. Har du prövat GI-metoden? Den verkar sympatisk, tycker jag. Den är en bra metod att hålla blodsockerbalansen utan att bli hungrig. Lycka till!

Ps. Tyvärr blev det inga firrar igår - inte ett napp! - men en underbar dag på isen med mycket sol!

Anonym sa...

Det går inte att "bara hålla igen lite", man måste stenhårt gå in för att banta, vilken metod man än använder. Sätt upp ett papper ovanför vågen med datum på ena vedden och vikt på den andra. Väg dig varje morgon och för in en kurva. Efter ett par dagar börjar den sakta dala och du kommer att känna dig än mer motiverad.

Berit, (en som vet)

Anonym sa...

Sluta med att väga dig, ta fram måttbandet istället.
Kom ihåg att muskler väger mera än fett.
Har du provat på att minska kolhydrater?
Öka proteinintaget.
lycka till