lördag, mars 17, 2007

"Salstenta" hemma i sovrummet


Jag har "vårat" lite här hemma.
En nytt grepp från Uppsala universitet, istället för den traditionella hemtentan på en vecka har vi idag gjort en fyratimmars.

För mig fungerar det bäst om jag i lugn och ro får gå igenom en tentamen och ha några dagar på mig att skriva den.

Idag hann jag inte med!

Två ämnen (kristendom och judendom), två tentor på fyra timmar. När det var en halvtimme kvar hade jag knappt börjat med judendomstentan, jag fick i det närmsta panik.

Jag är sån att jag först vill skriva med penna på papper, innan jag skriver ner på datorn. Så gjorde jag även idag men insåg sen att det fanns inte tidsutrymme till det.

Resultatet blev:
Jag var så stressad på slutet så jag hann aldrig läsa igenom vad jag skrivit.
Jag skrev mycket mindre än vad vi skulle.

Nu måste jag försöka släppa detta och jobba vidare. Det lär väl dröja några veckor innan vi får resultatet, som inte kommer att bli så positivt denna gång.

Jag känner mig alldeles tom i huvudet och kroppen värker. Är det värt det? Ja det är en fråga jag får fundera på.

Gokväll!

14 kommentarer:

Anna sa...

Hu, det där lät inget vidare!Ja, tänk vad mkt ångest man utsätter sig för när man pluggar..inte klokt egentligen. Ha det gott. anna

smulan sa...

Lite stressiga tentamina nu för tiden....
Om du inte klarar denna tenta - så får du väl skriva om; kanske under andra, lite lugnare former?

Evas blogg sa...

Anna: ja vet du det tänkte jag idag: vad mkt ångest jag utsätter mig för, varför? Jag behöver ju inte!! Ha det gott du också!!

Smulan: Vi har omtenta i april, under likadana former som idag. Men just den dagen ska jag föreläsa och det har varit inbokat sedan länge. Så jag ville verkligen klara denna tenta. Annars får jag vänta tills uppsamlingstentan i höst.

Ingela sa...

Ja visst är det konstigt, att man utsätter sej för det, igen och igen och igen. Fast änså inte, det är ju ett så bra sätt att inte stagnera och sluta utvecklas i sitt yrke. Just nu läser jag 10 poäng på tre terminer. Det är maximalt vad jag hinner med när jag jobbar heltid och har en stor familj.

Evas blogg sa...

Ingela: Ja det är förstår jag, att du inte orkar mer, det är nog så jobbigt när man, som jag, pluggar halvtid och inte har något jobb bredvid.

Vonkis sa...

Du får se det som ett lärtillfälle, du har lärt dig att 4-timmars hemtentor inte kan skrivas ner på papper utan ska direkt in i datorn. Och tänk vad skönt det kommer att kännas när du är färdigpluggad och kan se tillbaka på det här :-)

Madicken sa...

Det blir inte alltid som man tänker sig. Men det konstiga är att till slut fixar man det. Tro mig jag vet!
Dubbelkram!

Evas blogg sa...

Vonkis: Stämmer,det har jag verkligen lärt mig. Måste öva mig på det.Vet att det var anledningen till att jag blev så sen.

Madicken: Nej det gör inte det, trist i stunden men det brukar ju fixa sig, jag litar på dig! Kram!

Anonym sa...

Men varför ska man ha en salstenta. Duger inte den gamla vanliga?
Fy för att känna stressen då blir man ju alldeles tom uppe i huvudet

Evas blogg sa...

Gunnel: Ja salstenta är väl kanske inte rätt namn, men den kändes som en sån, då den var tidsbestämd till fyra timmar. Hem tentamen är väl kanske det rätta ordet. Men vi har aldrig haft så här lite tid på oss. Jag blev helstressad, känner att jag börjar bli för gammal för sånt!

en liten tant sa...

Hugaligen! Det lät urjobbigt!
Allmänt sett tycker jag att det är märkligt att traditionella tentor med tidsbegränsning fortfarande finns kvar på denna nivå. Blir mer av ett test på hur snabb man är än vilka kunskaper man besitter.

Jag tror dock att du har så mycket kunskap lagrat i huvudet att det du hann få ner räcker. Och nu är Godkänd värt att fira på samma vis som de tidigare spetsresultaten!

Evas blogg sa...

En liten tant: Håller med dig om att tidsbegränsade tentor känns förlegade. Korvstoppningsmetoden ger inte en bevarande kunskap, på samma sätt som om du har god tid på dig att gå in i ämnet. Ja vet du, får jag Godkänd denna gång kommer jag att vara överlycklig!!

Matildas fikarum sa...

Det bästa med att klanta till en tenta en gång är, att på något konstigt vis släpper stressen nästa gång. Man inser att det inte är hela världen om man inte skriver perfekta prov hela tiden. Huvudsaken att du pluggar!

Evas blogg sa...

Matilda: Ja du har rätt, jag är så himla rädd för att misslyckas. Fast även att måsta ha resttentor, det är så jobbigt att starta om med ett ämne man tror sig vara klar med.